- Advertisement -

EPBiH opet prijeti: Aneksa ugovora neće biti, kome se ne sviđa neka traži drugog ponuđača

Preporučujemo

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je prošle sedmice Ukaz o proglašenju Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, koji je pred Novu godinu usvojen u federalnom Parlamentu. Zakonom je Vlada ovlaštena da ograniči rast cijena struje za privredu u Federaciji BiH u situacijama poremećaja na tržištu električne energije i rasta cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

NOVA PONUDA

Tokom prednovogodišnje zastupničke rasprave u Parlamentu rečeno je da s 2022. godinom privrednicima prijeti opasnost od višestruko većih cijena struje, zbog čega treba izglasati izmjene zakona i ublažiti udar na privredu, te spriječiti moguće posljedice kao što su dodatna poskupljenja artikala i otpuštanje radnika.

Međutim, mnoge kompanije su još ranije potpisale ugovore sa Elektroprivredom BiH, po mnogo većim cijenama, a Admir Andelija, direktor EPBiH, poručuje im da te ugovore mogu raskinuti, pa tražiti nove snabdjevače (?!).

– Ugovore nećemo aneksirati, dakle mogu tražiti njihov raskid i onda novu ponudu, a mi ćemo vidjeti da li imamo električne energije za njih. Ti ugovori su napravljeni na temelju Zakona o obligacionim odnosima – govori Andelija i podvlači da je ugovor volja dvije strane.

Na pitanje Oslobođenja koliko će EPBiH biti susretljiv prema poslodavcima, odgovara: “Isto koliko i oni prema Elektroprivredi”.

Jasmin Muminović, direktor društva Unioninvestplastika iz Sarajeva, kaže da su ranijih godina sa Elektroprivredom obnavljali ugovore krajem sedmog mjeseca, a tako je bilo i 2021, gdje je ponuda bila “drastično veća od najviše cijene u proteklih pet godina”.

Andelijine prijetnje o tome kako će poslodavce slati na drugu adresu, Muminović komentariše riječima: “Oni su svjesni da mi sada ne možemo dobiti ponudu od drugog snabdjevača”.

– Samo od njih možemo, tako da ćemo tražiti novu ponudu. Mi smo to čak namjeravali uraditi u posljednjoj sedmici decembra, ali oni su tada bili obustavili slanje bilo kakvih ponuda, kaže Muminović i dodaje da je situacija zbunjujuća, te da ne znaju kako će se stvari dalje odvijati.

– Nama je već pet računa došlo sa uvećanim cijenama, to nam je itekako otežalo poslovanje i negativno utiče na naše finansijske rezultate, ističe.

A danas će, govori Andelija, vjerovatno biti donesena interna odluka, kojom se van snage stavljaju postojeći akti koji se odnose na definisanje cijena za kupce u tržišnom snabdijevanju.

– Da bismo što prije to završili, danas ćemo donijeti prijedlog odluke, a odluku donosi Nadzorni odbor, pa ćemo tražiti da oni putem telefonske sjednice to odobre. Time se stiču preduslovi za potpisivanje ugovora sa svima onima koji zatraže ponudu od EPBiH, govori on i dodaje da je za sada niko od kupaca nije tražio.

TAČAN POSTOTAK

Domaćinstvima je poručio da ne brinu, ali da se situacija može zakomplikovati, jer je veliki broj njih prešao na grijanje na struju. Andelija poziva na štednju.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić najavio je da će od Parlamenta Federacije tražiti autentično tumačenje zakona, međutim iz PFBiH su nam kazali kako to od njih nije traženo.

– Prvo smo mislili da mi idemo na tumačenje, međutim ako snabdjevači budu imali problema u implementaciji odluke, onda će oni nama ili Parlamentu uputiti zahtjev za tumačenje, rekao je.

Ističe da su sa poslodavcima i prije donošenja amandmana imali korektnu saradnju, te da su tražili rješenja koja će biti na korist i elektroprivreda i poslodavaca.

Kako smo naveli, rast cijena ne smije biti veći od 20 posto, a tačan postotak, pojašnjava Džindić, određuju snabdjevači.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...