EU: Danas na snagu stupaju takse na proizvode iz SAD-a

Preporučujemo

Evropska unija danas uvodi uzvratne tarife na američku robu, vrijedne 2,8 milijardi eura. Ovaj potez uslijedio nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) velikom broju zemalja, uključujući Kanadu, Meksiko, Indiju i države Evropske unije, nametnule takse na aluminijum i čelik, pod izgovorom zaštite domaće proizvodnje.Evropski partneri, s druge strane, smatraju da se radi o protekcionizmu.

Unija je uvela namete na američke proizvode poput burbona, motocikala, kikiriki putera i soka od narandže, javio je BBC.

- -

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) rekao je kako su takse SAD-a na evropski čelik i aluminij protiv “logike i istorije”.

Indija je u međuvrmenu objavila da će podići takse na 29 proizvoda koje uvozi iz SAD-a, uključujući neke poljoprivredne proizvode, čelik i proizvode od željeza, takođe u znak odmazde zbog američkih tarifa.

Novi nameti na snagu će stupiti 4. avgusta i odnosiće se, između ostalog, na uvoz badema, oraha i slanutka.

Indija je najveći kupac badema iz SAD-a, tako da će ovaj potez, kako se očekuje, nanijeti veliku štetu američkim proizvođačima.

- -

Slične mjere najavila je i Turska.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) objavila je u martu da će uvesti tarife od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminijum koji se uvozi u SAD.

Takse su na snagu stupile 1. juna.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...