Finansirajući RTV Herceg Bosne SNSD plaća usluge HDZ-u: Zašto je RTV Herceg Bosna važnija od drugih privatnih medija?

preporučujemo

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH predložilo je da se RTV Herceg Bosne uplati više od milion i po maraka po osnovu podsticaja razvoju sektora elektronskih medija. Sporno je da Ministarstvo predlaže da ova sredstva dodijele, osim javnim emiterima, i televiziji koja to nije – RTV Herceg Bosna.

Cilj dodjele sredstava ustvari treba biti podrška i unapređenje rada elektronskih medija. Međutim, za javne emitere postoji jasna zakonska obaveza, ali televizija Herceg Bosne ne spada u taj segment.

– Ključni problem je što sve televizije i svi mediji u BiH izdvajaju novac kako bi za godišnje dozvole finansirali određene projekte RAK-a. Iz tog novca se izdvaja i ova pomoć javnim emiterima i televiziji Herceg Bosne, i to nije u redu, ističe direktor O kanala Almir Šećkanović.

Ministarstvo komunikacija nije odgovorilo na upit O kanala po čemu je televizija Herceg Bosne privilegovana. Zastupnici državnog Parlamenta sa kojima su novinari O kanala razgovarali tvrde da je to politički motivisano, ali i nepravedno.

– To znači da SNSD na ovaj način plaća usluge HDZ-u. Naravno, to rade javnim novcem. Što se tiče pomoći bilo kome, ili će vrijediti ista pravila za sve ili pravila nema, navodi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH.

Rukovodstvo ove televizije u nekoliko navrata je naglašavalo da je RTV Herceg Bosne javna institucija. 22 osnivača, među kojima su lokalne zajednice i kantoni, sa većinskih hrvatskim stanovništvom. Prema Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH, Bosna i Hercegovina ima tri javna emitera (BHRT, RTRS i RTV FBIH) koja se finansiraju od RTV naplate.

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Državnom parlamentu, ističe da je privilegovanje RTV Herceg Bosne protuzakonito.

– Na takav način bi svaka druga nezavisna komercijalna televizija polagala puno pravo da se obrati Vijeću ministara i dobije iznos, veći ili manji, kazao je.

Podsjećamo i na ugovor između Radiotelevizije Herceg Bosne i Elektroprivrede HZHB. Jedna marka donacije za ovu televiziju. Sada i novac iz državnog budžeta.

Direktori privatnih televizija smatraju da sredstva od podsticaja ne bi trebala ići ni javnim emiterima, jer budžet RAK-a pune privatni mediji. Podijeliti podjednako svim medijima ili nikome.

– Predlažem Ministarstvu da zbog pandemijskih godina i okolnosti, proširi na sve medije, da tih nekoliko miliona podijeli na medije. Izdvajati samo RTV Herceg Bosne kao medij koji uz javne servise dobija pomoć, nije u redu. To je poruka da je ona važnija od drugih ili da je ona neki ili nečiji projekat, dodaje Almir Šećkanović.

U Bosni i Hercegovini djeluju tri javna servisa koja dio novca dobijaju i od Ministarstva komunikacija i prometa. Odluku o dodjeli sredstava mora donijeti Vijeće ministara.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...