Fočo o filmskom festivalu AJB Doc: Fantastične reakcije publike i industrije

Preporučujemo

 Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC), smatra kako će se značaj festivala tek naknadno reflektovati, ali da je već sada vidljiv fantastičan odziv publike.

“Reakcije su jako pozitivne. Odaziv i reakcije industrije su također jako značajne. Autori koji su tu, žiri, međunarodni gosti, oduševljeni su festivalom”, rekao je Fočo za Anadolu Agency (AA).

- -

Nada se da će u narednih nekoliko godina projekt postati jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u Evropi, a ne samo u regiji.

Nada se i očekuje da će svi filmovi koji budu predstavljeni tokom festivala, biti prikazani i na malim ekranima.

“Selekcija je tako impresivna. Već vidim da žiri ima problema, ne mogu da selektuju nekoliko filmova koji su najbolji”, dodao je Fočo.

Lejla Dedić, selektorica, kazala je kako od prvog dana festivala otvorenog u petak, aktivnosti prolaze bez problema.

- -

“Publika je tu, što je najvažnije. A bitno je i da je selekcija koju smo mi napravili jako dobra i već sada trećeg dana možemo vidjeti reakcije ne samo publike već i žirija i autora”, rekla je Dedić.

Dodala je kako je riječ o internacionalnom dokumentarnom festivalu i da je poseban fokus medijske Al Jazeera bio na BiH i regiju, što je vidljivo iz projekcija.

Nerma Emrić, autorica filma “Sve sa voljom”, koji je u nedjelju prikazan u sklopu Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC), izjavila je kako film govori o djedu i baki i njihovom životu, ljubavi, kao i sukobu čovjeka s prirodom.

“Film inače nosi poruku, tu neku ljudsku toplu priču o ljubavi, o vrijednostima ljudskog života i naravno njihovoj, da kažemo izgubljenoj vrijednosti ili vrijednosti života generalno, kao što se gubi u današnjim generacijama u brzini života. Oni pokazuju da je moguće sve napraviti. Da je moguće s voljom, apsolutno sukobiti se i s prirodom, pomjeriti brdo ako je potrebno”, rekla je Emrić.

Dodala je kako film šalje poruku, pogotovo mladim ljudima, da ništa nije nemoguće ako postoje jaka želja i volja.

“Tu posebno ističem neke generalno ljudske principe o ljubavi, prijateljstvu, ljudstvu..”, rekla je Emrić.

Dodala je kako je projekt AJB Doc Film Festivala dobra ideja, jer svi koji rade dokumentarne filmove imaju problem gdje ih prikazati.

Smatra kako ljudi vole gledati istinite stvari, koje daju jake poruke.

Dodala je kako je bitno da oni koji rade dokumentarne filmove znaju da ih imaju gdje prikazati.

“Sve sa voljom” je priča prikazana u sklopu selekcije “AJB Prikazuje”.

Kasnije tokom dana bit će prikazana tri filma u takmičarskoj selekciji “Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada” Sare Afsahr, “Vidim crvene ljude” Bojine Panayotove i “Očevi i sinovi” Talal Derki.

U sklopu programa “Last Minute Cinema” uslijedit će projekcija filma “Kad dođu svinje” Biljane Tutorov.

Na AJB DOC Film Festival odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja. Odabrani su najbolji filmovi i to 15 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju “Last minute Cinema” te tri za prateći program “Al Jazeera Prikazuje”.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno trajanja su do 52 minute.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB Main Award”, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeluje “AJB Program Award”. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za “Nagradu publike”.

Članovi internacionalnog žirija su priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu domentarističkog izražaja, a to su Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banje Luke.

Novinska agencija Anadolu Agency (AA) je jedan od medijskih pokrovitelja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC.

Festival koji je počeo 21. septembra trajat će do 25. septembra

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...