Godišnjica najstarije džamije u zemlji: Iz Ustikoline je sve krenulo kada je u pitanju islam u BiH

Preporučujemo

U Ustikolini je sinoć obilježena 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije koja je najstarija džamija u Bosni i Hercegovini, prenosi Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Godišnjica je obilježena programom u sklopu manifestacije “Dani džamija i džemata” koju realizira Uprava za vjerske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH). Program su izveli studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Obilježavanju su prisustvovali muftija goraždanski Remzija efendija Pitić, glavni imami, imami, članovi Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice u Ustikolini, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog te drugi gosti i džematlije.

“Ovaj projekat razvijamo na iskustvu iz prethodnih godina. Radili smo na nečemu što je neuobičajeno u ovom vremenu, a što bi trebale raditi zapravo državne institucije. To je ovdje spalo na Islamsku zajednicu i zahvalni smo Bogu dragome što nam je dao mogućnost da se ovim možemo baviti i da našoj mladosti možemo pokazati stoljeća, pa čak i tisutljeća postojanja kojeg vidimo na lokalitetima Presjeke, Odžaka i Aladža džamije”, izjavio je muftija Pitić.

Poručio je da su im studenti Fakulteta islamskih nauka najdraži, da imaju posebno mjestu u društvu i narodu te da su smatrali da upravo ova 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije zavrjeđuje da upravo sa njima to podijele i da oni izvedu prigodan program.

Konstatovao je da je ova godina znakovita po mnogo stvari, a jedna od njih je i, kako je kazao, nevjerovatan jubilej – 585 godina od odlaska prvog hadžije sa ovih prostora u Mekku i Medinu da obavi hadž Ishak-bega Hranušića koji je 1438. kao Krajišnik sa sjedištem u Foči otišao iz tog grada da hodočasti sveta mjesta.

“Drugi značajan datum je 480 godina od oslobođenja Istanbula, a treći 460 godina od dolaska Mehmeda Fatiha u Bosnu i Hercegovinu. Ono što ćemo također obilježiti, a to je i sastavni dio historije našeg naroda s ovog prostora, jeste 80 godina od preseljenja na ahiret Nurije Pozderca, što će biti obilježeno 11. juna okruglim stolom, a potom pohodom na njegov mezar na Dragoš-sedlu”, najavio je.

Pitić je istakao da se ovako pokušavaju, kako je rekao, malo ustabiliti u ovo bosansko tlo i prostor, da pokažu i sebi i drugima da je ovo narod koji baštini tisutljeća na različite načine i da je to jedna historija koja se rijetko gdje može sresti i vidjeti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Ustikolini Edib efendija Efendić je napomenuo da sama činjenica da je Turhan Emin-begova najstarija džamija u državi dovoljno govori koliki je njen značaj i važnost, ne samo za stanovnike Ustikoline, nego i cijelu Islamsku zajednicu i Bosnu i Hercegovini.

“Iz Ustikoline je sve krenulo kada je u pitanju islam u Bosni i Hercegovini. Ovdje je formirana prva veća organizirana zajednica muslimana u našoj zemlji. Sama činjenica da su dimenzije džamije 14,5 sa 13,8 metara i da je džamija kakvu danas imamo bila istih dimenzija i 1448., kada ju je sagradio plemeniti vakif Turhan Emin-beg, govori da je ovdje već i tada postojala značajna zajednica muslimana”, ukazao je Efendić.

Umihana Šošić, studentica završne godine i predsjednica Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka, zahvalila je na mogućnosti da se studenti informiraju o bogatoj historiji ovog kraja.

“Žao mi je što ovaj put nije mogao biti i veći broj studenata u posjeti, ali ćemo u Sarajevo samo moći prenijeti lijepe utiske. Ako Bog da, očekujem da će sljedeća posjeta biti u mnogo većem broju, a kada imamo ovakve domaćine, ne sumnjamo da će tako i biti”, kazala je Šošić, prenosi MINA.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...