Građani su pobijedili: U Varešu neće biti testiran EU bager, uskoro počinje ribolovna sezona

Preporučujemo

VAMOS projekt ipak neće raditi testiranja u jezeru Nula u Varešu, objavili su danas vareški aktivisti prenoseći izjavu načelnika Općine Vareš.

”Načelnik Općine je na sjednici Vijeća obznanio da od projekta ‘nema ništa’. Drago nam je da je razum pobijedio”, naveli su iz udruženja građana sportskih ribolovaca Vareš, upućujući zahvale članovima, prijateljima, građanima i omladini Vareša koji su bili podrška u borbi za očuvanje jezera Nula.

- -

”Posebno se zahvaljujemo pametnim, hrabrim momcima i djevojkama okupljenih oko projekta Vaš Vareš. Uskoro ćemo napraviti svečano otvorenje ribolovne sezone na jezeru Nula”, poručili su iz UGSR Vareš.

Kako piše bljesak.info, od marta ove godine u jezeru Nula u Varešu planiralo se vršiti testiranje prototipa bagera za podvodno rudarenje.

Građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vareša VAMOS testiranje je predstavljeno kao “EU mega projekat” koji “zamrli Vareš vraća u život”.

Aktivisti su objasnili kako ovaj projekat garantuje samo zagađenje okoliša.

- -

“Jedini razlog prijevoza robota od mjesta proizvodnje u Engleskoj do Vareša jeste prikupljanje podataka o efikasnosti stroja i razmjerima zagađenja okoliša pa VAMOS robota na dalekom putu prati i postrojenje za monitoring utjecaja na okoliš”, objašnjeno je ranije na Web- platformi VašVareš.

Platforma je ranije upozorila da su, budući se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjeri utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja, u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine ali predviđaju zagađenje podzemnih voda, te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih kemikalija u vodu, te pokretanja klizišta.

Građani Vareša ranije su uputili i otvoreno pismo Delegaciji Europske unije u BiH te stranim ambasadama u našoj zemlji, upozoravajući ih da će projekt koji financira EU  kroz program Horizon 2020, a u kojem sudjeluju partneri iz niza zemalja članica EU, uništiti njihovo jezero.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...