Hadžikadić: Nesposobnosti i neznanju aktuelne bh. vlasti raduju se oni koji ne žele BiH u EU

Preporučujemo

Povodom objavljivanja Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, oglasio se kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirsad Hadžikadić.

“Ono što je objavljeno u jučerašnjem izvještaju, potvrdio je danas i lično evropski komesar Johannes Hahn – aktuelne vlasti ne pokazuju volju za ubrzanim ili makar standardnim ritmom reformi, na koji su se obavezali. Kada date nekome riječ – a ovdje su je vlasti dale i građanima i Evropskoj uniji – pa je prekršite, vas teško mogu smatrati ozbiljnim licima“, kazao je Hadžikadić.

- -

Dodao je da umjesto poslovima u institucijama države BiH, trenutni nosioci funkcija posvećeni su pitanjima u svojim strankama, čime zanemaruju interese građana i pokazuju da su im partijske obaveze važnije od državnih.

“Oni imaju pravo da im stranački rad bude važan, ali samo ako ne pati mandat zbog toga. Meni lično nije jasno kako nekom može biti nešto drugo preče od rada za državu, što može biti samo čast, a ovdje očigledno kod nekih nosilaca vlasti postoji problem identiteta. To se dešava kada se stjecajem okolnosti na pozicijama vlasti nađu ljudi koji nemaju iskustva i znanja o upravljanju, što nije dobro ni za njih jer se te iluzije raspadnu, a nažalost dotad pati država”, dodao je Hadžikadić.

Naglasio je da je jako loše kada rukovodioci Evropske komisije, u čijem je opisu posla da budu optimistični radi motivacije, izraze pesimističan stav o razvoju države, što govori o stepenu njenog zastoja.

“Stvar sa EU integracijama nije pitanje poslušnosti, jer su dosadašnji nosioci vlasti već pokazali da nemaju sluha za konstruktivni dijalog sa EU. Suština EU integracija je da mi sami, za našu korist i interes, poboljšamo ekonomiju, zdravstvo, obrazovanje, stvari koje su svakodnevica. Ne možete reći da se borite ovu zemlju ako u njenim školama nema grijanja, ili da brinete o ovom narodu ako njihova djeca sa fakultetskim diplomama godinama čekaju na birou“, kazao je Hadžikadić.

- -

“Jasno je da postoje neke sile, glasne čak i u Evropskom parlamentu, koje nas ne žele u EU, a sadašnje vlasti sa svojom nesposobnošću i neznanjem rade upravo njima u korist. Mi imamo dosta prijatelja u Evropi i svijetu koji nas brane i žele nam dobro. Mi moramo opravdati njihovo povjerenje. Nekada smo imali snažne ličnosti koje su održavale naše veze sa EU i SAD, a sada se političku kurs gubi u masi prosječnih partijskih birokrata. Ne treba neka filozofija da razumijemo gdje smo, to najbolje građani razumiju kada kažu – ova zemlja je žedna promjena”, zaključio je Hadžikadić.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...