Historija se mijenja: Nova američka lutka je astronautica

Preporučujemo

Luciana Vega je djevojčica od 11 godina koja sanja da bude prva osoba na Marsu, a ona je, ujedno, i američka lutka 2018. godine.

Luciana nije tipična američka i historijska figura – njenu priču kreirale su djevojčice između 6 i 12 godina, ili, kako ih NASA zove – “Mars generacija”. Njena priča je stvorena takva kako bi potakla interes za nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku.

- -

Ova igračka i dvije knjige iz ove serije izašle su za Novu godinu, dok treća knjiga dolazi u toku ove godine. Njena odjela za letenje i svemir su njeni dodaci, a ljubičaste pruge joj daju kreativnu osobinu.

Inače, ova američka djevojčica stvorena je u saradnji sa astronautima i radnicima NASA-e Megan McArthur Behnken, Ellen Stofan, Deborah Barnhart i Maureen O’Brien.

“Ukoliko radite sve tako dobro i nikada ne pogriješite, nikada nećete ni postići prave stvari. A ukoliko pogledate historiju NASA-e, svaki put kada smo pogriješili, nismo odustali”, rekla je za CNN portparolka American Girls Julie Parks.

“Ono što zaista djevojčice trebaju je da budu uporne, potreban im je duh da se saberu kada pogriješe i nastave dalje. Zaista mislim da je odlučnost, volja da se vratite nakon poraza, najbitnija osobina. Nadam se da će sve djevojčice koje budu čitale ove knjige biti inspirane ovim pričama o porazima i uporne, dosljedne”, zaključila je Parks.

- -

Prava priča koja je krije iza nove igračke jeste poticanje na kreativnost, saradnju, timski rad i prijateljstvo.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...