Hodžaj: Policija maltretira umetnike koji idu na “Mirditu”

Preporučujemo

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala “Mirdita, dobar dan”, koji treba da se održi u Beogradu.

Kako saznaje N1 u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, umetnici sa Kosova su pušteni da uđu u Srbiju, međutim odlukom ministra Nebojše Stefanovića bilo im je zabranjeno da unesu materijale i slike koje imaju obeležja OVK, odnosno Oslobodilačke vojske Kosova, pošto se, kako navode u MUP-u, radi o terorističkoj organizaciji čija su obeležja zabranjena u Srbiji.

- -

Hodžaj je na tviteru zatražio od Vlade Srbije da obustavi zlostavljanje građana Kosova i najavio mere reciprociteta.

“Sramne slike na granici sa Srbijom gde tamošnje vlasti maltretiraju kosovske umetnike koji putuju za Beograd. Pozivamo vlasti u Srbiji da obustave ovakva dela inače će uslediti mere reciprociteta. Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama”, napisao je Hodžaj na tviteru.

Prištinski mediji su objavili fotografije na kojima pripadnici policije Srbije detaljno kontrolišu autobus u kojem se nalaze umetnici sa Kosova koji treba da učestvuju na festivalu “Mirdita, Dobar Dan”.

Kako je objavljeno nije dozvoljeno da u okviru izložbe u Srbiju uđu slike na kojima se vide zastave Kosova i Albanije i jedna umetnička slika na kojoj je natpis OVK (Oslobodilačka vojska Kosova).

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...