Hurtić: BiH se bez novca ne može nositi sa migrantskom krizom

Preporučujemo

U Sarajevu je danas održan sastanak ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanom Satlerom (Johann Sattler) na kojem se razgovaralo o planu tranzicije i upravljanjem migracijama.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić izjavio je na press konferenciji da je Ministarstvo planiralo tražiti 500.000 KM budžetskih sredstava za humanitarnu pomoć migrantima koji dolaze u BiH.

“Svi smo spremni da pokušamo povećati budžet za rješavanje migrantske krize. Druga stvar, a o čemu se malo razgovara je dolazak legalnih migranata u BiH. Naši poslodavci imaju velike problem. O tome se ne priča. Imamo oko 4.000 dozvola za ljude koji dolaze u BiH da rade iz inostranstva, Indije, Nepala, Pakistana ili neke druge zemlje. Ovdje rade kod poslodavaca neko vrijeme i onda se tokom noći pokupe preko Save ili Izačića. To je gorući problem za naše poslodavce. Poslodavci nisu krivi. Poštuju zakone BiH, dovode ljude, ali BiH treba da potpiše sporazum s državama koje dovode ljude da ovdje rade”, rekao je Hurtić.

MInistar Nešić je potcrtao da je najvažnija sigurnost građana BiH, a da migranti koji dolaze u BiH žele zapravo u EU.

“Rekli smo Satleru da je BiH spremna da pristupi procesu tranzicije, da preuzme obaveze koje su dale međunarodne organizacije, ali da je potrebno da oni budu tu sa svojim prisustvom i da nam pomognu u pitanju finansija. Upoznali smo ga da migrantska kriza nije problem BiH nego cijele EU, da je BiH kolateralna šteta migrantske krize, jer nama migrant dolaze jer žele u EU”, rekao je Nešić.

Najnovije

Hrvatska: Požar u Osijeku neće biti ugašen prije večeri, otrovni dim stigao do granice s BiH

"Jak vjetar koji puše otrovni dim nosi prema jugu, tako da je već stigao do granice sa susjednom BiH,...