Ivanić sam ne može 3. Puk OS BiH uputiti ni u menzu da ručaju, a kamoli na ceremoniju  

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da je što se njega tiče  „upotreba Puka rendžera koji nastavljaju tradiciju Armije BiH stvar o kojoj treba da odlučuje gospodin Bakir Izetbegović“.

-Meni to ni najmanje ne smeta. Gdje god on bude mislio da treba da vodi svoju jedinicu, neka to uradi. Jednako tako očekujem da se onda prihvati kada sam ja u pitanju i Treći puk RS, kazao je Ivanić.

- -

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za IndexBH kaže da bi „gospodinu Ivaniću neko od njegovih savjetnika trebao pokušati objasniti da on ne komanduje niti OS BiH, a ponajmanje 3. Pješadijskim RS pukom OS BiH“.

-Niti ih on lično može uputiti u menzu da ručaju, a kamoli na ceremoniju povodom praznika, koji je uz to nelegalan u skladu sa odlukama Ustavnog Suda BiH.  U skladu sa Zakonom o odbrani član 12. stav h) Odluku o angažiranju OS BiH i organizaciji u vršenju zadataka i misija odlučuje Predsjedništvo BiH i to KONSENZUSOM!  Dakle, pismenim pristankom sva tri člana Predsjedništva BiH.

Ukoliko je bilo upotrebe 2. Pješadijskog rendžerskog puka ili 1. Pješadijskog gardijskog puka OS BiH bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH, to je također jednako krivično djelo onome što je već prošle godine učinio i to želi ponoviti, gospodin Ivanić.  Kao što sam već i kazao Krivični zakon BiH je regulisao da je u skladu sa članovima 161. i 162. odgovoran svako ko dovede u opasnost utvrđene vojne ili odbrambene mjere i da se i to tretira kao krivično djelo oružane pobune i ugrožavanja ustavnog poretka države.

- -

Ako gospodin Ivanić ima te kriminogene namjere i još ih pri tom javno iznosi, svako državno Tužilaštvo u normalnoj zemlji bi promptno reagiralo, jer se radi o najtežim oblicima kršenja Krivičnog zakona BiH, odnosno krivičnim djelima usmjerenim direktno protiv države. Naravno, mi živimo u Bosni i Hercegovini, gdje član Predsjedništva djeluje van zakona kad god mu je ćeif i pri tome nikom ne odgovara i još se i javno ruga državnim institucijama, naglašava Ahatović.

(Edina Latif)

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...