OHR: Posljednje što građanima BiH treba je bilo kakva blokada

Preporučujemo

Kako se približavaju Opći izbori u oktobru, sve se više manipulira glasačima i ucjenjuje ih se. Političari ne biraju sredstva da dođu do cilja. Dragan Čović primjerice otvoreno poručuje da će u slučaju pobjede Željka Komšića doći do svojevrsnih blokada prilikom uspostave vlasti, odnosno implementacije rezultata.

Prijetnje se najavljuju od blokade svih procesa u državi, do ugrožavanja mira. Strah se koristi kao sredstvo kako bi se došlo do dobro plaćene pozicije.

Almir Terzić, analitičar i novinar kazao je za Patriju da je „sigurno da će stranke pokušati zatezati implementaciju izborih rezultata, a ovdje prevashodno mislim na HDZ BiH ukoliko ne bude zadovoljan izbornim rezultatima posebno kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH.“

On smatra da Ured visokog predstavnika u BiH neće reagirati u slučaju eventualnih blokada. Iz ove međunarodne institucije za Patriju, pak, kažu da su bilo kakve blokade nedopustive.

– Ured visokog predstavnika  još jednom apelira na sve kandidate da pažnju usmjere na pitanja koja su važna za građane BiH i uzdrže se od izjava ili poteza koji bi političku situaciju u zemlji mogli usmjeriti u negativnom smjeru. Posljednje što građanima BiH treba je bilo kakva blokada ili usporavanje napretka – kaže glasnogovornica OHR-a, Ljiljana Radetić.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...