OHR: Posljednje što građanima BiH treba je bilo kakva blokada

Preporučujemo

Kako se približavaju Opći izbori u oktobru, sve se više manipulira glasačima i ucjenjuje ih se. Političari ne biraju sredstva da dođu do cilja. Dragan Čović primjerice otvoreno poručuje da će u slučaju pobjede Željka Komšića doći do svojevrsnih blokada prilikom uspostave vlasti, odnosno implementacije rezultata.

Prijetnje se najavljuju od blokade svih procesa u državi, do ugrožavanja mira. Strah se koristi kao sredstvo kako bi se došlo do dobro plaćene pozicije.

- -

Almir Terzić, analitičar i novinar kazao je za Patriju da je „sigurno da će stranke pokušati zatezati implementaciju izborih rezultata, a ovdje prevashodno mislim na HDZ BiH ukoliko ne bude zadovoljan izbornim rezultatima posebno kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH.“

On smatra da Ured visokog predstavnika u BiH neće reagirati u slučaju eventualnih blokada. Iz ove međunarodne institucije za Patriju, pak, kažu da su bilo kakve blokade nedopustive.

– Ured visokog predstavnika  još jednom apelira na sve kandidate da pažnju usmjere na pitanja koja su važna za građane BiH i uzdrže se od izjava ili poteza koji bi političku situaciju u zemlji mogli usmjeriti u negativnom smjeru. Posljednje što građanima BiH treba je bilo kakva blokada ili usporavanje napretka – kaže glasnogovornica OHR-a, Ljiljana Radetić.

Najnovije

Iranski predsjednik Raisi poginuo u nesreći s helikopterom

Nakon više od 10 sati potrage, iz Irana su stigle informacije da je pronađan helikopter s predsjednikom Ebrahimom Raisijem,...