Tim iz Amerike stigao na ispomoć Dennisu Hearneu: Specijalno tužilaštvo FBiH bit će smješteno u Domu policije, vrlo brzo slijede optužnice protiv “krupnih riba”

preporučujemo

Korupcija je jedan od glavnih problema bh .društva stoji u posljednjem komunikeu Vijeća za implementaciju mira iz decembra prošle godine.

-Kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u BiH, to su osnove koje mogu osigurati jaču vladavinu prava, a za PIC, borba protiv korupcije i vladavina prava su  osnovni prioriteti. Dejtonski mirovni sporazum  organizuje BiH  kao zemlju u kojoj vlada pravo da organi vlasti moraju  učiniti daleko više kako bi se procesuirali slučajevi korupcije u većoj mjeri, poručio je nakon decembarske sjednice PIC-a Dennis Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika.

Dennis Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika

Upravo ovaj američki diplomata, koji je prije četiri mjeseca imenovan na ovu funkciju, intenzivno posljednjih dana radi na pronalaženju adekvatnih prostorija za Specijalno tužilaštvo Federacije BiH, tačnije posebne odjele Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH.

Tri su lokacije u opticaju: zgrada u Alipašinoj ulici u Sarajevo gdje je trenutno sjedište Vlade FBiH, Dom sindikata te zgrada Doma policije u Sarajevu. Najizglednije je, kako trenutno stvari stoje, da ova treća lokacija bude sjedište novih posebnih pravosudnih odjela.

Nedavno je na tu temu, prvi zamjenik visokog predstavnika razgovarao sa federalnim premijerom i ministrom pravde Fadilom Novalićem i Matom Jozićem.

Iz SAD je prema informacijama Indexa iz međunarodnih krugova već stigla ekipa na ispomoć Hearneu, koja će mu biti suport u svim aktivnostima kako bi što prije specijalni odjeli Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH počeli sa radom.

A da se radi ubrzano na rješavanju problema korupcije i kriminala u BiH, te da i Brisel i Vašington to očekuju od domaćih vlasti, potvrdio je jučer i šef bh. diplomatije Igor Crnadak

 -EU je u prvi plan stavila šest inicijativa, a prva je jačanje vladavine prava. Mislim da je to suštinska stvar koja nam može dati vjetar u leđa. Ovo je najveći problem kod nas. Preljeva se na sve druge segmente društva, i prisutan je podjednako u RS i FBiH. Problem sa korupcijom se preljeva na ekonomiju, investicije, odlasku mladih ljudi. Važno je da zapravo ta poruka glasi: Od nas, umjesto strategija, očekuje se akcija. To znači optužnice, suđenja, presude, da se ljudima vrati vjera u institucije”, izjavio je Crnadak.

U RS već godinama postoji Specijalno tužilaštvo, ali se do sada ne može pohvaliti nekim krupnijim slučajevima koje su procesuirali. No, i oni će morati zasukati rukave i obračunati se sa kriminalom i korupcijom.

Upravo užurban rad na stavljanju u puni pogon Specijalnog tužilaštva FBiH, uz naravno neostvarivanje političkih planova koji bi mu bili spas od eventualnog procesuiranja, vrlo lako bi mogao biti odgovor na pitanje o sve izraženijoj nervozi koju pokazuje predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Prema saznanjima Indexa, prve optužnice na kojima će se naći “krupne ribe”, kako hrvatski tako i bošnjački političari, ali i neki biznismeni mogu se očekivati već za nekoliko mjeseci.

Vlada Federacije BiH usvojila je izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH sredinom 2014. godine. Njegova primjena još uvijek nije počela, jer je sadašnji saziv Vlade na čelu sa Novalićem tražio odgodu zbog nedostatka materijalnih, tehničkih i infrastrukturnih kapaciteta za uspostavljanje posebnih odjela.

Sredinom prošle godine izdvojeno je pet miliona maraka za ove namjene, i to tri za Vrhovni sud FBiH i dva miliona KM za Tužilaštvo. Za rad posebnih odjela bit će potrebno primiti nove sudije i tužioce što je u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala propisuje osnivanje Posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala, te Posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH za korupciju, organizirani i međukantonalni kriminal, a propisano je i da se posebni odjeli finansiraju iz budžeta.

(Edina Latif)

Najnovije

Mladi par se vratio u BiH, pokrenuli biznis i stvaraju vlastiti brend

Mladi bračni par Ana i Bojan Mandura iz Žepča, nakon skoro 10 godina provedenih u inostranstvu odlučili su se...