Izrael planira izgradnju 2.300 ilegalnih stambenih jedinica na Zapadnoj obali

preporučujemo

Planovi dolaze kao dio politike Vlade Izraela kojom se traži djelimična ili potpuna aneksija Zapadne obale i odbacivanje mirovnog procesa.

Izrael je objavio da planira izgradnju 2.300 ilegalnih stambenih jedinica na Zapadnoj obali, objavila je u utorak izraelska nevladina organizacija “Peace Now”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju “Peace Now” navodi da je izraelski odbor za planiranje u skolu Ministarstva odbrane odobrio planove za gradnju.

Dodaje se da takvi planovi dolaze kao dio politike Vlade Izraela kojom se traži djelimična ili potpuna aneksija Zapadne obale i odbacivanje mirovnog procesa koji se temelji na dvije države.

Izraelska Vlada pod vodstvom premijera Benjamina Netanyahua nedavno je pojačala napore na izgradnji više ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, posebno otkako je američki predsjednik Donald Trump stupio na dužnost 2017. godine.

Na osnovu sporazuma iz Osla iz 1995. godine, između Izraela i Palestinske uprave (PA), Zapadna obala, uključujući i istočni Jeruzalem, bila je podijeljena u tri dijela – područje A, B i C.

Izrael sprečava Palestince da izvode građevinske projekte u dijelovima Zapadne obale koji su označeni kao područje C, a koje prema sporazumu spada pod administrativnu i sigurnosnu kontrolu Izraela.

U području C trenutno živi oko 300.000 Palestinaca, od kojih su velika većina beduini i pastiri koji uglavnom žive u šatorima, prikolicama i pećinama.

Međunarodno pravo smatra Zapadnu obalu i istočni Jerusalem kao okupirane teritorije od strane Izraela, kao i da su sve aktivnosti naseljavanja Jevreja u tom području protivzakonite.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...