Izraelska vojska upala u Ibrahimovu džamiju u Hebronu: Zabranili ezan i molitvu

Preporučujemo

Izraelska vojska upala je u petak u Ibrahimovu džamiju u gradu Hebronu na Zapadnoj obali i zabranila ezan, odnosno muslimanski poziv na namaz, kao i samo klanjanje namaza.

Ghassan al-Rajabi, direktor Vakufskog odjela u Hebronu, rekao je za Anadoliju da su vojnici istjerali službenike Vakufskog odjela iz džamije i spriječili ih da klanjaju magrib.

- -

Dodao je da se činilo da je upad vojske osigurao ulazak visokog izraelskog zvaničnika koji je obilazio dijelove džamije. Al-Rajabi je napomenuo da je džamija ostala zatvorena za palestinske vjernike do noćnih namaza.

Nakon što je jevrejski ekstremistički doseljenik Baruh Goldstein izvršio masakr nad 29 palestinskih vjernika 1994. u toj džamiji, izraelske vlasti podijelile su kompleks džamije između muslimanskih i jevrejskih vjernika.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a odlučio je u julu 2017. godine uključiti Ibrahimovu džamiju i stari grad Hebron na svoju listu svjetske baštine. Hebron je dom za otprilike 160.000 palestinskih muslimana i oko 500 jevrejskih doseljenika koji žive u nizu enklava samo za Jevreje koje strogo čuvaju izraelske trupe.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...