Juncker čestitao na odličnom poslu: Bosna i Hercegovina i EU od sada idu dalje, srž je bitnija od datuma

preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović predao je sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem odgovore naše zemlje na Upitnik Europske komisije predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru.

Čović se zahvalio Junckeru “jer u svojim rukama drži europski put”, te je rekao kako će današnji dan ubrzati “sve što smo stavili u agendu za kandidaturu EU”.

On je podsjetio kako je komesar za političko proširenje i susjedstvo Johannes Hahn rekao već da nema “besplatnog ručka” te da su bh. predstavnici svjesni toga te da moraju zajedno činiti što nisu posljednje tri, četiri godine.

Čović je također podsjetio da niko nije vjerovao u BiH kada je predat ovaj zahtjev te da su svi govorili da ne postoje šanse za ovo ostvarenje, ali da sada sve to mogu biti ohrabrujući elementi.

“Rasterećeni rokom o kojima ste govorili”, rekao je Čović i dodao da bi Bosna i Hercegovina mogla dostići susjede te je podsjetio na triletarni sastanak koji se treba održati sljedeće sedmice te da je bitno da nema otvorenih graničnih pitanja.

Čović je naglasio da je ovo samo nastavak zajedničkih aktivnosti kako bi se pokazalo svim bh. stanovnicima da članovi Predsjedništva BiH djeluju zajedno te se zahvalio europskim predstavnicima na svemu što čine za našu zemlju.

Juncker je rekao da su EU predstavnici sretni i zadovoljni jer su ovdje.

“Danas je važan dan za BiH i Europu”, rekao je i dodao da će Europa i BiH od sada i dalje ići zajedno dalje.

Odao je i počast svima koji su učestvovali u ovome procesu i koji su odgovorili na 3000 pitanja u kratkom roku.

Dodao je da je ovo bio “stres-test” i da su bh. zvaničnici mogli vidjeti kako izgleda posao europskih službenika te da su sada spremni za buduće faze.

Juncker je podsjetio kako je srž svakako bitnija od datuma te da ne može dati tačan datum kada će naša zemlja postati članica EU. Dodao je da treba znati razliku između brzine i brzopletosti te da će EU proučiti odgovore BiH.

“Obavili ste odličan posao”, poručio je Juncker na kraju.

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i predsjednik RS Milorad Dodik, premijer FBiH Fadil Novalić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i mnogi drugi.

Bosna i Hercegovina je 15. februara 2016. godine predala aplikaciju naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, dok je Hahn u decembru 2016. godine uručio Zvizdiću Upitnik EK.

 

(I.S.)

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...