- Advertisement -

Junckerova jasna poruka Vučiću: Srbija neće ući u EU dok ne riješi spor sa Kosovom

Preporučujemo

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da Srbija mora riješiti spor sa Kosovom i sprovesti niz reformi prije nego što se pridruži Evropskoj uniji.

Juncker je rekao da je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je ta balkanska zemlja na pravom putu, ali da EU ne može prihvatiti nove članove sa neriješenim teritorijalnim pitanjima.

“Srbija je već prešla impresivan dio (EU) puta”, rekao je Juncker, dodajući da se još uvijek mora riješiti niz problema.

On je izdvojio potrebu za pravosudnim reformama i unapređenjima vladavine prava pre nego što se Srbija i ostali pridruže EU.

Juncker je u posjeti Srbiji u sklopu obilaska zemalja zapadnog Balkana koje teže pridruživanju bloku u isto vrijeme kada Rusija želi da poboljša svoj uticaj u regionu, naročito u Srbiji.

Posjetaje uslijedila nakon što je EU izradila novu strategiju širenja koja predviđa da bi Srbija i Crna Gora mogle biti pridružene evropskom bloku 2025. godine.

Vučić je rekao da traži kompromis sa pretežno etničkim albanskim Kosovom, čija izjava iz 1991. godine o proglašenju nezavisnosti nakon rata 1998-99. godine nije priznata.

“Potreban nam je kompromis ili ćemo nastaviti da živimo u prošlosti”, rekao je Vučić.

Juncker je rekao da EU traži “pravno obavezujući” sporazum između Srbije i Kosova, ali da je obim sporazuma povezan sa dvije zemlje. EU pomaže u razgovorima o normalizaciji veza između Srbije i Kosova. Juncker je već posjetio Makedoniju i Albaniju. Prije Kosova i Bosne i Hercegovine, putuje u Crnu Goru. Turneju završava 1. marta u Bugarskoj.

(E.L.)

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Avionski kolaps u svijetu: Na desetine hiljada otkazanih letova, ljudi zarobljeni na aerodromima

U poslednjih nedjelju dana avioindustrija širom svijeta našla se ponovo u nezavidnoj situaciji, što zbog rasta broja zaraženih koronom...