Kandidatura Njemačke za EURO 2024 u sjeni rasizma i podmićivanja: “Ujedinjeni novcem: korumpirani u centru Evrope”

Preporučujemo

Njemačka se uoči odluke Evropske fudbalske federacije (UEFA) o domaćinu EURO 2024 suočava sa pitanjima vezanim za rasizam, podmićivanje i rasprostranjene proteste.

Izvršni odmor UEFA-e u četvrtak će donijeti odluku o tome ko će biti domaćin EP 2024. godine. U aprilu ove godine zvaničnu kandidaturu dostavili su Fudbalski savez Turske (TFF) i Fudbalski savez Njemačke (DFB). Turska se nada da će po prvi put biti organizator EP, nakon četvrte uzastopne kandidature.

U petak UEFA je iznijela procjenu kandidatura Turske i Njemačke za EURO 2024.

Izvještaj uključuje informacije o stanju stadiona, ali i političkim, socijalnim i ekološkim aspektima, zajedno sa pitanjima koja se odnose na sigurnost, mobilnost, smještaj i trening kampove.

Prema izvještaju UEFA-e četiri od deset njemačkih gradova, koji su kandidovani, nisu članovi Evropske koalicije gradova protiv rasizma. Uz to Reinhard Grindel, predsjednik DFB-a suočava se sa optužbama za rasizam.

U julu je Mesut Ozil, njemački reprezentativac turskog porijekla, napustio državni tim, a kao razlog je naveo rasnu diskriminaciju. Ozil je, također, istakao da ga Grindel nije podržao kada je dobio poruke mržnje, prijeteće telefonske pozive i rasističke komentare na društvenim mrežama. Predsjednik DFB-a kasnije je priznao da nije dovoljno učinio da zaštiti Ozila.

Njemački navijači i dalje protestuju protiv kandidature za domaćinstvo EURO 2024. Na subotnjem meču između Augsburga i Werdera navijači su skandirali protiv kandidature.

Slično je bilo u Dresdenu, gdje su simpatizeri drugoligaša Dynama, istakli transparent sa natpisom: “Ne trebaju nam turniru sa eurima. Trebaju nam promjene“.

U petak su navijači Stuttgarta su istakli transparent: “Ujedinjeni novcem: korumpirani u centru Evrope“, čime su aludirali na slogan Njemačke kandidature: “Ujedinjeni fudbalom: zajedno u centru Evrope“.

Posljednjih godina DFB je bio upletene u afere povezane sa prevarama i rasizmom.

Njemački nedjeljnik “Der Spiegel“ je 2015. godine tvrdio da FS Njemačke platio 6,7 miliona eura kako bi dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006.

Wolfgang Niersbach, tadašnji predsjednik DFB-a bio je prisiljen da podnese ostavku zbog navodnog podmićivanja, a Svjetska fudbalska federacija (FIFA) mu je zabranila da radi u fudbalu godinu dana.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...