KASNO ĆE BITI KASNIJE Pogledajte Dodikov dokument iz 2012. : Bosna cijela iz tri dijela

Preporučujemo

Dokument kojim se zagovara podjela države BiH na tri dijela, pod nazivom “Aneks 4 – Po modelu Ustava SAD – Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine” objavljen je 2012. godine i može se naći na zvaničnoj web stranici predsjednika RS Milorada Dodika.

Iako se u njemu navodi mnogo šta što je proteklih godina i realizirano, ali i šta će se i kako raditi na disoluciji države Bosne i Hercegovine, a nije teško prepoznati ni Dodikove aktuelne izjave, očigledno je da sve političare koji se zaklinju u patriotizam i ovu državu, posebno ne zanima ovaj obiman materijal.

- -

U uvodu ovog dokumenta,  čiji je autor Akademija nauka i umjetnosti RS,  navodi se kako osporavatelji Dejtonskog mirovnog sporazuma unose “nestabilnost i nepovjerenje u mogućnost izgradnje zajedničkih institucija BiH”. Kao glavni krivci označeni su visoki predstavnici i OHR.

 U dokumentu, napisanom na 42 stranice, navodi se između ostalog, kako je Dejtonskim sporazumom,  Republika Srpska dobila međunarodno priznanje, te da nije bila nikakva “pobunjena strana protiv međunarodno priznate Republike BiH”.

Jedan dio ovog dokumenta tretira i “Hrvatsko pitanje”

Navedeno je „kako su Hrvati u BiH došli do zida, jer su diktatorskim intervencijama međunarodne zajednice, onemogućeni da ostvare i zaštite minimum interesa konstitutivnog naroda.

- -

„Bili su “pijun” u rukama tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana kada su “natjerani” da glasaju za nezavisnost BiH od bivše Jugoslavije“.

Nadalje, navodi se kako su na problemima bosanskih Hrvata profitirali Bošnjaci te se navodi kako je “šampion zaštite bošnjačkih interesa” bio bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, “suprotno Ustavu Hrvatske koji obavezuje hrvatsku državu da štiti interese svih Hrvata, pa i onih u BiH”.

Prema autorima ovog dokumenta, rješenje za opstanak BiH jeste “rješavanje položaja hrvatskog naroda”.

“Tek nakon ustavnih promjena u Federaciji, moguće je pristupiti promjeni Ustava BiH kojim će se ustanoviti postojanje tri teritorijalne jedinice koje tvore BiH kao konfederaciju BiH. Time bi BiH opstala cijela, ali iz tri dijela”.

Pod plaštom zaštite hrvatskog naroda,na „mala vrata“ se afirmiše podjela Bosne i Hercegovine.

Također, naglašava se da je upravo to optimalno rješenje koje bi bilo i u interesu SAD kao inicijatora i kreatora Dejtonskog sporazuma. U suprotnom, zaključuje se, “ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude ustanovljeno da BiH više ne postoji”.

S obzirom da je i autor zloglasnih memoranduma SANU I i SANU II, bila Srpska akademija nauka i umjetnosti, ni ovaj čiji je autor “mlađa sestra iz Banja Luke”, ne bi trebalo uzimati tako olako, i prelaziti preko onoga što je detaljno obrazloženo. Posebno zbog toga što smo neke dijelove ovog Dodikovog memoranduma već imali prilike vidjeti u praksi.

(E.L.)

KOMPLETAN DOKUMENT SA STRANICE PREDSJEDNIKA RS

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...