Komšić i Džaferović sa predsjednikom Latvije: Podrška NATO putu

preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastali su se sa Egilsom Levitsom, predsjednikom Republike Latvije

Ovaj susret predsjednika dvije zemlje je prvi do sada na visokom nivou, te je konstatovano da je dosadašnja bilateralna saradnja bez otvorenih pitanja, ali da je poželjno intenziviranje kontakata na svim nivoima.

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjednik Latvije je istakao da Latvija podržava integraciju BiH u NATO i Evropsku uniju kao i da su spremni razmijeniti iskustva na putu evroatlantskih integracija i reformi domaćeg zakonodavstva i drugih reformi kako bi pomogli BiH na tom putu.

Predsjednik Latvije izrazio je interesovanje za utiske koje su članovi Predsjedništva BiH stekli nakon Summita EU – Zapadni Balkan u Sloveniji. U tome kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenja o preprekama i prilikama na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja o agresivnom političkom uticaju Rusije na prostor Zapadnog Balkana, i zaključeno da je za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO-u od suštinskog političkog i sigurnosnog značaja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić i član Predsjedništva BiH Džaferović zahvalili su na podršci predsjedniku Latvije i uputili mu poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

 

Pročitajte:  Komšić: Iskustvo nas uči da će BiH biti sve dok mi vjerujemo u nju

Najnovije

Krvavi pohod u BiH: Dvije osobe izbo nožem – a treću zatvorio u podrum

Banjalučka policija uhapsila je D. N. iz Banje Luke zbog sumnje da je počinio tri krivična djela tjelesna povreda i krivično djelo protivpravno...