Malta zatražila od zemalja EU pomoć zbog migranata

preporučujemo

Joseph Muscat, premijer Malte, tvrdi da njegova zemlja radi na rješavanju slučaja njemačkog spasilačkog broda, koji je zaglavio u međunarodnim vodama, na kojem se nalaze 234 migranta, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju objavljenom u utorak Muscat kaže da je cilj Malte da “spriječi eskalaciju humanitarne krize“, tako što će podijeliti odgovornost sa kolegama iz drugih zemalja članica EU. U izjavi nije kazao da li će Malta dozvoliti brodu sa migrantima da pristane u njihovoj zemlji.

No, u saopštenju se navodi kako Malta planira da pokrene istragu protiv kapetana broda Lifeline, koji pripada njemačkoj nevladinoj organizaciji, jer je ignorisao instrukcije.

Brod je već nekoliko dana zaglavljen u međunarodnim vodama, jer je populistički italijanski ministar unutrašnjih poslova odbio da dozvoli pristup luci, čime je ponovljen slučaj broda Aquiarius kojem je zabranjen ulazak u Italiju i Maltu, pa je morao da pristane u 1.500 kilometara udaljenoj Španiji.

Najnovije

Glava na ‘panju’ ne brani BiH, Bošnjaci trebaju lidere koji neće narodu samo bildati mišiće

BiH je suočena sa puzajućom okupacijom. U tome trenutno prednjači velikosrpski nacionalizam otjelotvoren u predsjedniku susjedne Srbije Aleksandru Vučiću...