Michel: EU treba dopustiti ulazak Rusima koji bježe

Preporučujemo

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da Evropa treba da dopusti ulazak ruskim građanima koji bježe od regrutacije, te da treba da pokaže “otvorenost prema onima koji ne žele da ih Kremlj instrumentalizira”, prenosi Sky News.

Njegova izjava dolazi nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju blizu 300.000 vojnih rezervista za rat u Ukrajini.

“U principu mislim da Evropska unija treba prihvatiti one koji su u opasnosti zbog svojih političkih stavova”, rekao je on za Politico.

“Ako su u Rusiji ljudi u opasnosti zbog svojih političkih stavova, jer ne slijede ovu suludu odluku Kremlja da pokrene ovaj rat u Ukrajini, moramo to uzeti u obzir”, dodao je.

Članice EU Latvija, Litvanija i Estonija već su potvrdile da neće ponuditi utočište Rusima koji bježe.

Kako navodi Sky News, cijene za jednosmjerne letove iz Rusije su drastično skočile i karte su se rasprodale nakon što je Putin naredio djelimičnu monilizaciju.

“Odbijanje da se ispuni građanska dužnost u Rusiji ili želja da se to učini ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...