Mikulić: Presude Stočanima su proizvod pristrasnosti cjelokupnog sistema

preporučujemo

Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH HNK, komentarisao je presude izrečene trojici mladih Stočana zbog navodnog počinjenja krivičnih djela Uskraćivanje biračkog prava i Uništavanje izbornih isprava.

“Presude sudova, kakve god one bile, jesu konačne. Međutim, javnost ima pravo da postavlja pitanja i iste analizira. Osobno, ovu presudu smatram konačnim dokazom da se i izborni i pravosudni sistem u našoj državi nalazi pod očitim političkim utjecajem. Svjedočimo kapitulaciji pravne države i međunarodne zajednice pred nastojanjima nacionalističkih stranaka da ovladaju izbornim procesima i izbornom voljom građana. Očuvanje vlasti isključivo dobro uhodanim mehanizmima izborne krađe je nešto čemu svjedočimo iz dana u dan.”

Mikulić je dodao da su “HDZ, SDA i SNSD u suradnji sa CIK-om osmislili savršen zločin. Kada dokažete izbornu krađu, žalite se OIK-u koji je krađu i osmislio. Nakon toga, žalite se glavnom pokrovitelju izbornih mahinacija, CIK-u. U najboljem slučaju, CIK i kada utvrdi da je došlo do povrede zakona zaključi kako ista nije utjecala na izborni rezultat. To znači da po mjerilima CIK-a možete krasti na izborima, ali ako krađu dobro rasporedite, da bude u manjim količinama. Zamislite da se takav princip primjenjuje u bankama, trgovinama, zlatarnama…?”

“Što se stolačkog slučaja tiče”, dodao je Mikulić, “tok sudskog postupka ukazuje na brojne nelogičnosti. Pozivam Tužilaštvo HNK i Kantonalni sud u Mostaru da objasne kako to da su obustavljeni svi procesi protiv lica za koja postoji čak i video dokumentacija, koja potvrđuje da su vršila izborne manipulacije, poput glasanja na više mjesta, jasno, i sa tuđim ispravama? Kako to da nisu kažnjeni oni koji su zloupotrijebili izborni proces, što čak potvrđuju i odluke CIK-a? Kako je moguće da su izrečene zatvorske kazne za djelo koje predstavlja posljedicu rušenja pravnog poretka, a ne njegov uzrok, dok uzročnici ostaju nekažnjeni?”

Mikulić je zaključio da se odgovori na pitanja sami nameću:

“Jasno je kome odgovara selektivna primjena pravde, krenuvši od poštivanja presuda Ustavnih sudova, pa sve do nepravde na lokalnoj razini, kojoj Stočani svjedoče već desetljećima. Zadnji slučaj je samo kulminacija ustaljene prakse. HDZ-u ovakvi postupci služe da bi se kaznili oni koji se suprotstave njihovoj strahovladi. SDA-u ovakvi slučajevi služe za homogeniziranje biračkog tijela, a oni koji usput stradaju su za njih tek nužne kolateralne žrtve.”

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...