Na graničnim prelazima u BiH pronađena krijumčarena Nutela, lijekovi za liječenje od narkotika i nakit

Preporučujemo

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo, Granični prelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica- Sarajevo oduzeli su raznu robu u vrijednosti 207.000 KM.

Provodeći pojačane mjere na poslovima sprečavanja krijumčarenja preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Sarajevo, u saradnji sa carinskim službenicima uz pomoć stacionarnog rengen aparata “Smith & Heimann” doniranog od putem programa EXBS od strane Vlade SAD izvršili su kontrolu prtljaga turskog državljanina inicijala E.E. Tom prilikom pronašli su i zapljenili veću količinu lijekova za liječenje narkotičke zavisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM. Pronađena roba je privremeno oduzeta, a lice je procesuirano u skraćenom postupku pred nadležnim Općinskom sudu u Sarajevu obzirom da je riječ o nerezidentu.

- -
Foto: Granična policija BiH

Na osnovu operativnih informacija, ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, izvršili su detaljan fizički pregled pošiljke tekstilnih proizvoda prijavljenih za carinjenje na Graničnom prelazu Uvac. Tom prilikom pronađena je veča količina odjevnih predmeta bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM. Obzirom da su ovom radnjom ostvarena obilježja krivičnog djela krijumčarenja, obavješten je dežurni tužioc Tužilaštva BiH koji je predložio dalje postupanje.

Postupajući po operativnim saznanjima, ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja RC Sarajevo, izvršila su presretanje i pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica – Sarajevo a za koje je postojala informacija da se istim rastura roba koja je prokrijumčarena u BiH. Tom prilikom pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza “Nutela” bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti od cca 4000 KM. Protiv počinioca prekršaja bit će podnesena prijava pred nadležnim sudom.

Foto: Granična policija BiH

Pored gore navedenih aktivnosti, u toku mjeseca januara, ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo izvršila su 14 privremenih oduzimanja robe stranog porijekla odnosno robe koja nije prošla zakonsku proceduru carinjenja a riječ je mobilnom aparatima, satovima, nakitu, putničkim motornim vozilima, odjevnim predmetima, duhanskim prerađevinama itd. u ukupnoj vrijednosti od cca 140.000 KM. Pored toga u nekoliko navrata, po nalozima tužilaštava i sudova, sužbenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo asistirali su policijskim službenicima u vršenju pretresa vozila uz upotrebu specijalističke opreme za pregled donirane od strane EXBS programa Vlade SAD, što predstavlja dobru praksu međuagencijske suradnje.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i jedne krivične prijave.

- -

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...