Najveća zapljena droge LSD-a u EU: Europol oduzeo 800.000 tableta

preporučujemo

Španska civilna garda i austrijska federalna policija zaplijenili su oko osam miliona eura u kriptovalutama bitkoin, IOTA i lumen, kao i oko 800.000 tableta droge LSD, što je najveća zapljena te droge u Europskoj uniji, navedeno je u saopštenju Europola.

Kako se navodi u saopštenju, uspješno je razmontirana kriminalna mreža koja je proizvodila i širom svijeta slala droge poznate kao “nove psihoaktivne supstance” (NPS).

Prilikom racije na laboratorije u Grenadi i Valensiji u Španiji, zaplijenjeno je više od 100 različitih vrsta NPS, čija tržišna vrednost iznosi oko 12 miliona evra.

Evropol je, inače, podržao racije sa dvije mobilne kancelarije u Španiji i Austiji, kao i sa analitičkom podrškom.

Kao rezultat, uhapšeno je osam osoba optuženih za trgovinu drogom i pranje novca, pretreseno je šest kuća u Španiji i jedna u Austiji, uništene su dvije laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga i zaplijenjeno je više od osam miliona evra u kriptovalutama.

Osim toga, zaplijenjeno je 1,6 miliona eura sa jednog bankovnog računa u Austriji, oko 700.000 evra u kešu je konfiskovano u Španiji, zaplijenjene su i tri luksuzne kuće čija vrijednost je procijenjena na oko milion evra i tri luksuzna vozila, navodi se u saopštenju Evropola.

Grupa je radila u Španiji od 2012. godine i uvozila je supstance neophodne za proizvodnju droga iz azijskih zemalja, uglavnom Kine, prenose Nezavisne novine.

Najnovije

Glava na ‘panju’ ne brani BiH, Bošnjaci trebaju lidere koji neće narodu samo bildati mišiće

BiH je suočena sa puzajućom okupacijom. U tome trenutno prednjači velikosrpski nacionalizam otjelotvoren u predsjedniku susjedne Srbije Aleksandru Vučiću...