NASA izgubila kontakt s letjelicom AIM nakon 15 godina

Preporučujemo

NASA je saopćila da prekida operativnu podršku za letjelicu AIM zbog zatajenja baterije. Agencija je prvobitno uočila probleme s baterijom 2019. godine, no ova je sonda ipak nastavila slati “značajnu količinu podataka” na Zemlju. Međutim, nakon nedavnog pada snage baterije, komunikacija s AIM-om je prekinuta. Tim zadužen za misiju će nastaviti pratiti letjelicu tokom naredne dvije sedmice u slučaju da se resetuje, no sudeći prema NASA-inom postu, za to šanse nisu velike.

Misija AIM je pokrenuta 2007. godine s ciljem proučavanja “blistavih noćnih oblaka” koji su poznati i kao “fosilizirani oblaci” zbog činjenice da mogu trajati stotinama godina u gornjim slojevima Zemljine atmosfere. Sonda se pokazala neprocjenjivom za naučnike, a podaci koje je prikupila iskorišteni su za 370 naučnih radova uključujući onaj iz 2018. godine u kojem je navedeno da emisije metana iz klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem čovjeka dovode do formiranja blistavih noćnih oblaka mnogo češće.

Letjelica AIM je nadmašila sva očekivanja jer se procjenjivalo da će raditi samo dvije godine, a “doživjela” je 15.

Prije AIM-a je u januaru svoju misiju završio i satelit Earth Radiation Budget Satellite nakon gotovo četiri godine analiziranja ozona i atmosfere.

Najnovije

Dva američka bombardera će sutra imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova

Dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još...