“NEĆEMO OVO SAMO GLEDATI”: Erdogan prijetećim tonom iz New Yorka poslao poruku Bidenu

preporučujemo

Nadam se da ćemo se kao saveznici u NATO-u odnositi jedni prema drugima prijateljski, a ne neprijateljski, ali čini se da se trenutno stanje ne odvija tako, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, misleći na odnose Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći za novinare prije povratka iz New Yorka, gdje je prisustvovao 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Erdogan je rekao da je dobro sarađivao s bivšim američkim predsjednicima Georgeom W. Bushom, Barackom Obamom i Donaldom Trumpom, žaleći se da odnosi s Joeom Bidenom nisu počeli dobro.

Erdogan je rekao da je stav Turske prema programu borbenih aviona F-35 pošten, ali da SAD nisu iskrene.

U 2019. godini, Washington je objavio da izbacuje Tursku iz programa stelt borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

SAD su tvrdile da će ruski S-400 ugroziti sigurnost F-35, ali Turska je rekla da su ti strahovi neutemeljeni i više puta je predlagala uspostavljanje komisije koja bi razjasnila to pitanje.

“Baš kao i Trumpova administracija, i Biden je počeo davati oružje, municiju i opremu terorističkim organizacijama. Nećemo ovo samo gledati. Kada pogledate oružje koje je trenutno u rukama talibana, to oružje pripada SAD-u. Stoga će morati platiti cijenu”, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na privremenu talibansku vladu u Afganistanu, Erdogan je rekao da nažalost nije formirana inkluzivna administracija.

U vezi s klimatskim promjenama, predsjednik je rekao da će Turska podijeliti svoje stavove na predstojećoj konferenciji COP26 u Glasgowu, u Škotskoj.

Najnovije

Škoda prekinula proizvodnju u svojim tvornicama, radnici poslani kućama

Škoda je prekinula proizvodnju u sve svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te ostalih automobilskih dijelova. Ostavili...