Visokorangirani taliban poručio da će ponovo kažnjavati pogubljenjem i amputacijama

preporučujemo

Jedan od osnivača talibana Mullah Nooruddin Turabi izjavio je da će ponovo surovo kažnjavati Afganistance koji se ogriješe o njihova pravila.

Turabi je među onima koji su odgovorni za provođenje pravila te je u intervjuu za agenciju Associated Press (AP) naglasio da će kažnjavanje značiti i pogubljenja i amputaciju ruku, ali da se to vjerovatno više neće raditi javno. U prošlosti to se činilo, između ostalog, i na stadionima. Poručio je drugim državama da se ne miješaju u rad nove afganistanske vlasti.

“Svi su nas kritikovali zbog kažnjavanja na stadionima, a mi nikada nismo ništa kazali o njihovom pravu i sankcijama. Niko nam neće reći kakvo naše pravo treba biti. Mi ćemo slijediti islam i naše pravo će počivati na Kur’anu”, rekao je Turabi.

Za AP ovo je pokazatelj da talibanski lideri ostaju duboko ukorijenjeni u konzervativizmu, uprkos tome što su prihvatili neke tehnološke novitete.

Torabi je sada u ranim 60-godinama, a u prethodnoj talibanskoj vlasti bio je ministar pravde, kao i ministar za, kako su nazvali, širenje vrlina i suzbijanje poroka. AP piše da je potonje ministarstvo zapravo bilo vjerska policija.

Osude surovog javnog kažnjavanja, kojem je prisustvovalo i po nekoliko stotina muškaraca, pristizale su iz većeg dijela svijeta. Pogubljenja su najčešće vršena pucnjem u glavu, dok su oni koji su vršili razbojništva kažnjavani amputacijom ruke. Onima koji su bili drumski pljačkaši amputirani su i ruka i noga.

“Amputiranje ruke je neophodno zbog sigurnosti”, ocijenio je Turabi.

Talibani su već počeli kažnjavati sitne kradljivce tako što ih izlože javnoj sramoti. To znači da se posjedaju u stražnji dio kamiona, zavežu im se ruke, a potom ih provozaju po gradu kako bi ih drugi vidjeli. Kažnjavaju se i na druge načine koji ne postoje u drugim dijelovima svijeta.

Turabi je bio poznat po tome što je uništavao muzičke kasete, tražio da muškarci nose turbane dok borave u uredima institucija, njegove sluge tukle muškarce čija je brada bila podšišana. Bavljenje sportom je bilo zabranjeno, a svi muškarci bili su primorani na obavljanje svih pet molitvi.

Međutim, tvrdi da su se promijenili. Istakao je da sada dozvoljavaju gledanje televizije, korištenje mobitela, fotografisanje i snimanje. Kao razlog za to naveo da je to ono što je ljudima potrebno te da su ozbiljni u svojoj namjeri.

Naglasio je da ako kažnjavanje bude javno, onda će biti dozvoljeno da se fotografiše i snima. Smatra da će time biti veći broj onih koji će vidjeti kažnjavanje te da će se time odvraćati od kršenja pravila. Kako je kazao Turabi, svjestan je da ih sada mogu gledati milioni ljudi, piše AP.

Najnovije

Škoda prekinula proizvodnju u svojim tvornicama, radnici poslani kućama

Škoda je prekinula proizvodnju u sve svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te ostalih automobilskih dijelova. Ostavili...