NOVALIĆ NA POTEZU Radnici nemaju druge opcije nego da mu vjeruju, bez potpisanog sporazuma ne bi smio stati pred njih

Preporučujemo

Radnici Željezare iz Zenice potpisali su sporazum sa Vladom FBiH kojim je dogovoreno ubrzano rješavanje problema radnika ove firme.

“Nije to više obećanje kao do sada što su bila obećanja. Oni su potpisali da će isplatiti 13 zaostalih plata i uplatiti sredstva za završetak procesa penzionisanja 64 radnika tog preduzeća koji su već davno stekli uslove za penziju”, rekao je za Index.ba Bajro Melez, predsjendik Sindikata metalaca BiH.

- -

Prema radnicima koji će ostati u Željezari Zenica stečajni upravnik Mirza Jarić provest će zakonski stečajni postupak, i moguće je da će neki od radnika ukoliko se steknu uslovi nastaviti raditi na poslovima koji će se obavljati u skladu sa Zakonom o stečaju.

Na sastanku se razgovaralo o zahtjevima radnika Željezare koji su jučer blokirali magistralni put M17 kod Zenice. Na pitanje kako, Novalić je odgovorio sredstvima van budžeta.

“Ako je davao izjave da Željezara Zenica ima vrijednost 100 miliona maraka, činjenica je da su obezbijedili sredstva, tako nam je rekao, da on ima na raspolaganju sredstva, a najvjerovatnoje da će povratiti sredstva iz stečajne mase”, rekao je za Index.ba Bajro Melez koji je dodao da radnici nemaju druge opcije nego da vjeruju.

- -

Kako je poznato, radnici Željezare Zenica d.o.o. Zenica štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, te su od sedmog mjeseca prošle godine prestali raditi zbog blokade žiro računa. Polovicom januara ove godine je u Željezari Zenica otvoren stečajni postupak.

Nakon sastanka sa premijerom FBiH, Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Džindićem među radnicima je zavladala euforija.

“Ja u svom životu nisam vidio takve reakcije, radnici su dobili napismeno obećanje, drugačije premijer i ministar ne bi ni smjeli doći među radnike. Kada su otišli to je nevjerovatno olakšanje bilo među radnicima, ja to nisam mogao zamisliti da će tako biti, to je bila neka čudna euforija, a išlo se na to da se što prije deblokira put, ali sam siguran da se premijer javio pet minuta iza blokade da bi se saobraćajnica deblokirala odmah, prema tome nisu radnici krivi, nego je kriva Vlada FBiH što se nisu oglasili odmah”, rekao je za naš portal Bajro Melez.

Četiri dana roka ima Vlada Federacije BiH da ovim radnicima isplati 13 zaostalih plata i uplati sredstva za završetak procesa penzionisanja 64 radnika tog preduzeća. Radnici nemaju druge opcije nego da vjeruju premijeru i čekaju ta četiri dana, a da li će premijer ovaj put da održi svoju riječ vidjećemo 30. januara.

(Merima Druškić)

Najnovije

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je,...