Zatražen pritvor za devet uhapšenih u jučerašnjoj akciji “Zadruga”

Preporučujemo

Za sedam uhapšenih u akciji “Zadruga” Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Kantonalnog suda određivanje mjesečnog pritvora, piše radiosarajevo.ba.

Pritvor je zatražen za Enisu i Sanela Đalića, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, Nihada Bilića, Salihu Dervišević, Hadisa Kusturu, Alija Kadrića i Ramiza Durakovića, potvrdila je  glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić, zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo.

- -

Kako je navela Bavčić, za Enisu Đalić, Ramiza Durakovića i Huseina Borišića pritvor je zatražen i zbog opasnosti od bjekstva.

Mjere zabrane predložene su za Milana Bralovića, Igora Mišića, Hasana Loju, Senada Biberovića, Srđana Badrova, Dubravka Vukadina i Maju Bralović Smith.

Podsjećamo, u akciji Zadruga koju su po naređenju i nadzorom Tužilaštva u Kantonu Sarajevo sproveli pripadnici MUP-a KS-a, SIPA-e i Porezne uprave FBiH, ukupno je privedeno 15 osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal, pranje novca, te zloupotrebu položaja.  Nakon što su Haris Odobašić i Amela Lojo pušteni na slobodu, Tužilaštvu Kantona Sarajevo predati su Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme “Simp company”, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost “Obnova”, Senad Biberović, direktor firme “ELMAX-INŽENJERING”, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme “Best&Time”, Hadis Kustura, direktor firme “MHS”, Ali Kadrić, firma “MHS”, Ramiz Duraković, Milan Bralović, te Sanel i Enisa Đalić, vlasnici firmi “Eslider” i “Leading”.

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, „oprala“ više desetina miliona maraka.

- -

U srijedu su izvršeni pretresi na 14 lokacija na području KS-a i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba.

Izuzeta je obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku. Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu,  inspektorima Porezne uprave F BiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Najnovije

Estonka Kaja Kallas mijenja Borrella: U fokusu jačanje odbrane od Rusije

  Dosadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas danas je i zvanično podnijela zahtjev za ostavkom na mjesto premijerke čime su se...