Odbor za obilježavanje 11. jula: Odluka o zabrani negiranja genocida je generacijska

preporučujemo

Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine pozdravlja odluku koju je donio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida.

“Godinama smo istrajni u borbi za istinu o genocidu i pravdi za žrtve. Ukazivali smo u proteklim godinama na potrebu donošenja zakona o zabrani negiranja genocida zbog sve izraženijeg negiranja, omalovažavanja i ponižavanja žrtava, pogotovo od strane visokih zvaničnika. Krajnje vrijeme je bilo da se donese odluka koja tretira pitanje negiranja genocida”, navode u saopćenju.

Dodaju da je sam čin donošenja odluke o zabrani negiranja genocida prvi korak.

“Nadamo se da odluka i zakonske odredbe koje se odnose na zabranu negiranja genocida neće biti samo mrtvo slovo na papiru, nego da će imati praktičnu primjenu, te da će se prema onima koji negiraju genocid postupati po zakonu. Sigurno da će biti onih koji će nastaviti negirati genocid, ali mi ćemo insistirati da nadležni rade svoj posao u skladu sa zakonom i da takvi budu kažnjeni”, naveli su.

Kako kažu, zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici je generacijski zločin. Kao takav mora biti opomena cijelom čovječanstvu kako bi se spriječili novi zločini i genocidi, a negatori genocida moraju biti kažnjeni.

“Odluka o zabrani negiranja genocida je također generacijska, i odluka za budućnost generacija koje tek dolaze. Generacija koje treba da žive u miru. Mi ćemo i dalje nastaviti našu borbu u nadi da ćemo pronaći, identifikovati i dostojno ispratiti na vječni počinak naše voljene koji su brutalno ubijeni i za kojima godinama tragamo. Pored toga, nastavit ćemo govoriti istinu i insistirati na pravdi za žrtve. Očekujemo procesuiranje odgovornih ratnih zločinaca koji se do sada nisu našli pred licem pravde, ali i svih onih koji negiraju genocida”, stoji u saopćenju.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...