Odobrava se zapošljavanje 49 osoba u zdravstvenom sektoru KS, od toga 28 mjesta za nemedicinski kadar

preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić obznanili su danas da će na današnjoj sjednici Vlada KS odobriti zapošljavanje 49 osoba u zdravstvenom sektoru KS.

Međutim, više od polovine odnosi se na nemedicinski kadar, poput ekonomista, pravnika, certificiranih računovođa, higijeničarki, vozača…, a posao će dobiti za stalno.

Objašnjavajući proces zapošljavanja, premijer Forto na konferenciji za medije je kazao da će to biti urađeno u skladu s moratorijem, na osnovu kojeg Vlada već više godina popunjava radna mjesta za koja su predviđeni ugovori na neodređeno vrijeme.

– Nagomilao se jedan broj radnih mjesta, gdje se doslovno više nije moglo izdržati bez kadrova koji su umrli, penzionisani ili svojevoljno napustili poslove. Zbog toga smo odlučili da ustanovama poput Psihijatrijske bolnice, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Doma zdravlja, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata UNSA, Apoteka Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja, odobrimo popunjavanje određenog broja radnih mjesta u administraciji – naveo je premijer Forto.

Objasnio je da se 21 radno mjesto koje će Vlada danas odobriti odnosi na medicinski kadar, od toga pet specijalista pulmologa, tri specijalista pedijatra, 12 doktora medicine, jedan doktor specijalista medicinske biohemije, te jedan medicinski tehničar. Oni će većinom biti zaposleni u Domu zdravlja KS.

Pročitajte:  Energoinvest odgovorio Vladi KS: Sa Gazpromom su ugovorene potrebne količine gasa, Sarajevogas odbija platiti račun

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...