Općina Centar nastavlja podržavati rad Muzeja “Alija Izetbegović”

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Javne ustanove Muzej „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško potpisali su protokol o donaciji finansijskih sredstava iz budžeta ove lokalne zajednice u iznosu od 5.000 KM za podršku u realizaciji planiranih projekata.

Na ovaj način središnja sarajevska Općina nastavlja tradiciju podrške rada jednog od značajnih muzeja u Sarajevu. U ime Općine Centar potpisivanju protokola prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić.

Direktor Žiško je izrazio veliku zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću na podršci koju Općina Centar pruža Muzeju za realizaciju planiranih projekata.

-Nama ovakve donacije puno znače, jer smo kao i ostale institucije kulture s limitiranim budžetima. Ovim putem bih pozvao i druge općine da slijede dobar primjer Općine Centar koja izdvaja značajna sredstava za institucije koje su nosioci bosanskohercegovačke kulture i svega onoga što jedna zemlja i narod treba da imaju, istakao je Žiško.

Načelnik Ajnadžić je kazao da, s obzirom na poštovanje lika i djela prvog predsjednika nezavisne RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, te uvažavajući rad i značaj ove institucije, izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar su spremni, u skladu sa mogućnostima, nastaviti finansijski pomagati projekte koje realizuje ovaj muzej.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, u posljednjih šest godina Općina Centar je izdvojila 47.000 KM za različite projekte ove institucije.

-Uvažavajući rad i značaj ove institucije Općina Centar je spremna, u skladu sa njenim mogućnostima, nastaviti finansijski pomagati projekte koje realizuje ovaj muzej, kazao je Ajnadžić.

Muzej „Alija Izetbegović“ je otvoren 19. oktobra 2007. godine, tačno na četvrtu godišnjicu smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Nalazi se u staroj utvrdi grada, tačnije u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac u blizini Šehidskog groblja „Kovači“. Pored stalne postavke o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića, u muzeju se nalazi mnogo materijala o periodu najmlađe historije Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...