Premijer Zolj i ambasador Islamske Republike Iran Heidari: Ojačati privrednu i turističku saradnju

Preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić primili su danas u zvaničnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, koji je istakao kako će podržati svaki vid buduće privredne, turističke i kulturne saradnje.

“Godinama već organizujemo niz kulturnih programa, među kojima su i Dani iranskog filma. Na području vašeg kantona se nalazi i Perzijsko – bosanski koledž, kao i naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’”, rekao je ambasador Heidari.

Ovom prilikom, upoznao je premijera Zolja da je guverner iranske provincije Markazi zainteresovan da sredinom jula dođe u dvodnevnu posjetu Kantonu Sarajevo, kako bi obišao privredne subjekte, jer je njihovoj državi u interesu da potakne unapređenje privrednih veza između dvije zemlje.

“Iran je u svijetu poznat po proizvodnji energije, naprednoj i dobroj organizaciji poljoprivrede, ali i  petrohemije. Više od 10 miliona Iranaca putuje po svijetu, i bilo bi mi drago kad bi i Bosna i Hercegovina postala njihova obavezna i omiljena destinacija”, poručio je ambasador Heidari.

Premijer Zolj je iskazao zadovoljstvo zbog najavljenog dolaska iranske delegacije u Kanton Sarajevo, jer smatra kako je vrlo važno u narednom periodu učiniti sve kako bi se ojačale, prije svega privredne i turističke, ali i kulturne veze.

“Produbljivanjem komunikacije među narodima razbijaju se predrasude, a upravo kultura u tome ima značajnu ulogu, zbog čega je i važno da se kroz razne manifestacije narod Irana i njihovi običaji predstave našim građanima”, potcrtao je premijer Zolj.

Ministar privrede Šabić rekao je kako Kanton Sarajevo ‘lokomotiva privrede Bosne i Hercegovine’ , te da trenutno IT sektor, turizam i drvnometalska industrija svojim napretkom najviše utiču na cjelokupni privredni razvoj Kantona, ali  i države BiH.

“Naša privreda je bazirana na djelovanju velikog broja malih i srednjih preduzeća čijem radu i mi kontinuirano dajemo podršku, zbog čega su upravo oni šansa da zajedno sa vašim privrednicima izađemo na svjetsko tržište”, predložio je ministar Šabić jedan od metoda buduće saradnje.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...