Općina finansira nabavku GPS narukvica za djecu sa poteškoćama u razvoju

Preporučujemo

U utorak, 12. juna 2018. godine u prostorijama Centra za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je sa predsjednicom Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aidom Hrnjić potpisao protokol o dodjeli ovom udruženju 5.000 KM iz općinskog budžeta.

Ova finansijska sredstva će biti utrošena za nabavku GPS narukvica (sa karticama GSM operatera) za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra, a čime se mogu preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska ove djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja.

- -

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i Općinskom vijeću što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekat.

-Ova donacija Općine Centar nam je izuzetno značajna. Za novac koji smo dobili možemo kupiti 50-60 GPS narukvica, zavisno od cijene dobavljača. Koristim priliku da se u ime svih članova Udruženja i svoje lično ime zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na nesebičnoj pomoći. Ovo je borba za napredak djece sa poteškoćama u razvoju, a samim otvaranjem ovog Centra Općina je učinila mnogo. Ovo je jedina lokalna zajednica u našoj državi koja se osvrnula na takav konkretan način da pomogne djeci, a shodno njihovim stvarnim potrebama. Na veliku žalost još uvijek nemamo podatke o broju djece sa poteškoćama u razvoju u našoj zemlji, a trudimo se to promijeniti. Ove GPS narukvice će nama roditeljima, ali i našoj djeci uveliko olakšati svakodnevnicu. Zamislite kako izgleda kada dijete sa poteškoćama u razvoju, koje se ne odaziva na svoje ime, odluta od kuće. Djeca su nesvjesna opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju, stoga nam je ova pomoć zaista izuzetno značajna, istakla je Hrnjić, te pozvala i druge institucije vlasti da slijede dobar primjer Općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

-Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. GPS narukvice su ovoj djeci zaista neophodne. Obezbijedili smo novac za nabavku dovoljnog broja narukvica za članove Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, a ukoliko bude potrebe za dodatnom nabavkom mi stojimo na raspolaganju da obezbijedimo i dodatna sredstva. Na ovaj način želimo obezbijediti sigurno kretanje naše djece bez rizika u prostoru, da ih možemo lakše nadzirati i brzo reagovati u slučaju opasnosti, zaključio je Ajnadžić.

- -

Predsjednica Hrnjić je ovom prilikom uručila zahvalnicu načelniku Ajnadžiću za izuzetan doprinos i kontinuiranu podršku radu Centra za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju i iskrenoj borbi za prava porodice, djece i osoba sa poteškoćama u razvoju.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...