Općina izdvaja preko 300.000 KM za vodovodnu mrežu i asfaltiranje ulice Ispod Budakovića

Preporučujemo

Općina Stari Grad pokrenula je ove godine projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Ispod Budakovića u mjesnoj zajednici Medrese, koji je uspješno završen, te ugovoreni radovi asfaltiranja cijele dionice. Asfaltiranje počinje sljedeće sedmice na dionici dugoj 570 metara, a ove će radove Općina finansirati iznosom od 146.000 konvertibilnih maraka.

Kada je u pitanju rekonstrukcija vodovodne mreže, nove instalacije postavljene su u dužini ulice od 475 metara. Na jednom dijelu postavljena je potpuno nova mreža, a na drugom dijelu urađena je zamjena dotrajale mreže sa većim profilima cijevi. Projekat postavljanja nove kanalizacije koštao je preko 160.000 konvertibilnih maraka, a na njemu je radio konzorcij „Ted invest“, „Oxa d.o.o.“ i „Autobasna d.o.o.“,

- -

Inače, stanovnici ove ulice imali su probleme zbog loših vodovodnih instalacija, koji su uticali na kvalitetu života brojnih domaćinstava. Slušajući zahtjeve i potrebe građana, u ovogodišnjem budžetu planirana su sredstva kako bi se taj problem trajno otklonio.

Prije asfaltiranja ulice Ispod Budakovića planirano je odvoženje dotrajale asfaltne površine, uklanjanje postojećih kamenih ivičnjaka, ugradnja novih ivičnjaka u dužini od 541 metar, čišćenje slivnika i međuslivničkih veza sa ispiranjem cjevovoda, podizanje i nivelisanje postojećih šahtova do 50 cm iz cementnog betona na novu kotu asfalta, te završno asfaltiranje. Pored toga, na dijelu stepeništa planirano je postavljanje nove pješačke ograde od željeznih cijevi. Rok za izvođenje radova je 60 kalendarskih dana. Ukupno će Općina za radove u ulici Ispod Budakovića izdvojiti preko 300.000 KM.

U planu je i rekonstrukcija kanalizacione mreže u drugom dijelu ulice Ispod Budakovića, a i ti će radovi početi do kraja ove godine.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...