Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Preporučujemo

Meteorolozi su za danas izdali ‘narandžasto upozorenje’zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH.

Kako navode, obilnije padavine očekuju se na područjima Hercegovine, Krajine,  jugozapada i dijela centralne Bosne.

- -

“Prognozirana količina padavina većinom između 30-60 litara po metru kvadratnom, lokalno do 80 litara. Najviše padavina se očekuje na sjeverom dijelu Hercegovine od 80 do 120 litara po metru kvadratnom”, navodi FHMZ te dodaje:

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.”

A, jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica 2; Gradačac 9; Ivan Sedlo 10; Tuzla 11; Bihać, Livno, Sanski Most, Zenica 12; Grude, Široki Brijeg 14; Mostar, Sarajevo 15; Neum 16; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 927 hPa, za 17 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

- -

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. U večernjim satima snijeg ili susnježica su mogući u Krajini. Obilnije padavine na području Hercegovine, Krajini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, na sjeveru Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 8 do 16, na jugu do 18 °C. U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Padavine uglavnom poslije podne i tokom noći. Dnevna temperatura oko 16 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prije podne kiša se očekuje u Hercegovini, u nižim područjima Bosne kiša ili susnježica, a višim snijeg. Poslije podne uglavnom bez padavine, uz prolazno razvedravanje u Hercegovini. Tokom noći slaba kiša u Hercegovini, a u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 6 do 12, a dnevna od 0 do 5, na jugu od 8 do 14 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne ili tokom noći. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni se očekuje slab snijeg, a u Hercegovini lokalno slaba kiša. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 3 do 8, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 9 °C.

U utorak jutro umjereno do pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje. Novo naoblačenje tokom noći. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu do 3, a dnevna od -1 do 4, na jugu do 8 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša je moguća na jugozapadu Bosne i jugoistoku Hercegovini. Poslije podne ili tokom noći kiša se očekuje u većem dijelu naše zemlje. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 8, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...