Osam sindikata pred Vladom KS: Očekuje nas vreli decembar

preporučujemo

Pred zgradom Vlade KS dok se održava sjednica Skupštine KS na kojoj će se razmatrati Nacrt budžeta za 2022. godinu okupit će se članovi osam sindikata nezadovoljni predviđenom osnovicom za obračun plaća za 2022. godinu. Sindikati traže povećanje osnovice na 400 KM te pregovore sa Vladom KS i povlačenje Nacrta Budžeta za 2022. godinu.

Protestni skup će se održati od 10.00 do 11.00 sati, a štrajk upozorenja u organizacijskim jedinicama istog dana od 13.00 do 13.30 sati.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor KS kazao je da ukoliko ne dođe do dogovora doći će do velikih protesta.

– Nećemo voditi računa o epidemiološkim mjerama govorimo o nekoliko hiljada naših članova. Očekuje nas vrući prosinac i pozivamo Vladu i Skupštinu da ispoštuje naše zahtjeve. Vlada KS će morati pregovarati sa sindikatima, mi ćemo ostati jedinstveni – rekao je Sivro.

Štrajk upozorenja organiziraju Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor KS zajedno sa Sindikatom srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacionim odbor Sarajevo, Sindikatom policije KS, Sindikatom Univerziteta u Sarajevu, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS, Sindikat zdravstva KS, Samostalni sindikat komunalne privrede.

Iznesen je zahtjev za povećanjem plaće u djelatnosti komunalne privrede.

Ukoliko ne bude rezultata, sindikati će nastaviti s pripremama za generalni štrajk istaknuto je na jučerašnjoj press konferenciji osam sindikata.

Pročitajte:  KO SDA: Pod Fortinom vladavinom nesigurnost, mafijaški obračuni i ulični kriminal su postali svakodnevnica

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...