Otkrivena još jedna “krvava epizoda” u Mjanmaru: Ko kaže da nema genocida?

Preporučujemo

Otkrivena je još jedna “krvava epizoda” iz Mjanmara. Na društvenim mrežama osvanule su fotografije surove likvidacije Rohindža muslimana u Mjanmaru.

O ubistvu desetorice vezanih pripadnika Rohindža manjine svjedočio je jedan mještanin sela u kom se zločin odigrao, a koji je bio zadužen da iskopa plitak grob u koji su bačeni likvidirani muškarci, prenosi Reuters.

- -

Kako navodi ta agencija, surova likvidacija dogodila se u jednom zabačenom selu u Mjanmaru.

Stanovnicima tog sela  je naređeno da iskopaju jedan plitak grob. Desetorica vezanih muškaraca, spuštenih na koljena, moralo je da posmatra kopanje. Oni su bili zarobljeni pripadnici Rohindža muslimana i čim je grob iskopan ubijeni su. Pucano im je u leđa, i po nekoliko puta. Zatrpani su zemljom dok su neki davali znake života. Među njima su bila i dva srednjoškolca.

Sve se odigralo u septembru 2017. godine, u selu Din in naseljenom Rohindžama. Danas, od oko 6.000 Rohindža u tom selu nema ni jednog navodi Reuters. Ta gencija rekonstruisala je ovaj masakr i navela da do sada niko direktno nije optužio mjanmarske snage za likvidacije Rohindža.

Sve do sada nije ni bilo svjedoka, a da nisu sami pripadnici Rohindža muslimana, koji bi potvrdili da se ta manjina u Mjanmaru ubija na nemilosrdan način. Novinari su našli porodice likvidiranih u kampu u Bangladešu, gde inače boravi više od pola miliona izbjeglih Rohindža muslimana. Oni su ih identifikovali.

- -

Istraga o ovom masakru razlog je što su u Mjanmaru uhapšeni novinari Reutersa.

(index.ba)

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...