Plenković se obratio na HNS-u: RH neće graditi ni zidove ni ograde ni žice na granici s BiH

Preporučujemo

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, u svom obraćanju delegatima Hrvatskog narodnog sabora BiH, obećao je kako će Republika Hrvatska nastaviti pružati snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH u rješavanju svih njegovih egzistencijalnih problema.

– Ovo razdoblje iza nas, u pregovaračkom smislu, bilo je takvo da su se naši pregovarači u svakom trenutku mogli osjećati bolje, jače, sigurnije, samopuzdanije, jer znaju da je Hrvatska, koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće, iza njih. Hrvatska je danas među samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i šengenskog prostora. Time smo riješili sve naše strateške ciljeve i ambicije – ustvrdio je Plenković.

S obzirom na to da je više od četvrtine žitelja Republike Hrvatske porijeklom iz BiH, kazao je Plenković, sasvim je logično da je Republika Hrvatska veliki fokus svojih aktivnosti posvetila pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, dodao je, Vlada RH u tim aktivnostima nije izrekla niti jednu riječ koja bi povrijedila druge naroda u BiH.

– Vodili smo mudru politiku, politiku u kojoj smo pojašnjavali što je to stvarna jednakost, što je to stvarna ravnopravnost, što je to legitimno predstavljanje, što je duh i smisao Pariško-dejtonskog sporazuma. Bili smo vjerodostojan tumač koji je po prvi put u dokumente EU, u Strateški kompas unio temu konstitutivnosti naroda u BiH i podigli tu temu na najvišu razinu – kazao je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, jedina stvar koja je ostala neriješena u proteklom razdoblju je izbor članova Predsjedništva BiH, gdje Hrvati, kako je ustvrdio Plenković, ponovno nisu dobili svog legitimnog predstavnika.

– To je važna zadaća u mjesecima koji slijede i zato je ovo brzo formiranje vlasti na razini države, formiranje Vijeća ministara BiH, izrazito pozitivan signal – naglasio je.

Plenković je ponovio kako će Republika Hrvatska u tom procesu biti najsnažniji zagovaratelj i da će stajati uz Hrvate iz BiH.

Komentirajući odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, hrvatski premijer pozvao je na jačanje suradnje u svim oblastima.

– Hrvatska neće graditi ni zidove ni ograde ni žice na granici s BiH nego će suradnjom naših institucija, naših policija sprječavati nezakonite migracije, a držati uvijek otvorenim i povezanim jedno veliko jedinstveno srce, osobito Hrvata, koje kuca i za Hrvatsku i za BiH – poručio je na kraju svog govora premijer Plenković.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...