Počela sjednica PIC-a u Sarajevu, sastanku prisustvuju Escobar i Schmidt

preporučujemo

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) započeli su dvodnevno zasjedanje u Sarajevu u kojem će fokus biti na aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Osim članica Upravnog odbora PIC-a, na sastanak je stigao i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kao i specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar koji će također u narednim danima obaviti razgovore sa bh. zvaničnicima.Upravni odbor PIC-a sastaje se dva puta godišnje, a posljednji sastanak ovakvog tipa organizovan je u junu.

Nakon održanog sastanka, članice PIC-a potvrdile su podršku visokom predstavniku u BiH kao i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Kao i tokom prethodnih godina, zaključke ranijih sastanaka PIC-a nije podržao predstavnik Ruske Federacije.

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Pročitajte:  Dodikov muk na Schmidtove tvrdnje da je gotov

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...