Pozadina ruske invazije na Ukrajinu: Amerikanci sve znali, Zelenski dojave uzimao s rezervom

Preporučujemo

Ugledni američki list Washington Post objavio je ekskluzivnu priču o pozadini invazije Rusije na Ukrajinu u kojoj je naglašeno kako su američki zvaničnici nekoliko mjeseci ranije znali za planove Kremlja.

Prema pisanju ovog lista, američki obavještajci, vojni i diplomatski zvaničnici još u oktobru su zakazali hitan sastanak s američkim predsjednikom Bidenom, a tema razgovora trebala je biti povjerljiva obavještajna analiza sastavljena od satelitskih snimaka, presretnutih komunikacija i izvora iz Moskve, a koje se tiču ratnih planova ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Zvaničnici Bidenove administracije oprezno su posmatrali kako Putin okuplja desetine hiljada vojnika i postrojava tenkove duž ukrajinske granice. Kako je ljeto odmicalo, Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost, fokusirao se na sve veći obim obavještajnih podataka vezanih za Rusiju i Ukrajinu, piše američki list.

Jake Sullivan organizovao veliki sastanak u Ovalnom uredu (Foto: EPA-EFE)
Na tom sastanku, koji je bio uobičajen za taj period, Sullivan je predstavio sve podatke koje je dobio.

-Sullivan ih je zadužio da sastave sveobuhvatan pregled namjera Rusije te im je rečeno da je ruska vojska spremna za masovni napad. Američka obavještajna zajednica je prodrla na više tačka ruskog političkog vodstva, špijunskog aparata i vojske, od viših političkih nivoa do prve linije fronta, pojašnjava se u obimnoj analizi.

Biden pomno posmatrao podatke

Dok je trajao brifing, Joe Biden je pomno posmatrao podatke koje su predstavili obavještajci. Iako je obećao da će zemlju držati podalje od novih ratova nakon Afganistana, prvi čovjek Bijele kuće bio je odlučan u tome da se Putin mora ili odvratiti od agresije ili da mu se treba suprotstaviti.

Međutim, znao je Amerika u tome ne može djelovati sama.

-Ipak, NATO je bio daleko od jedinstvenog stava prema Moskvi, a kredibilitet SAD-a je bio slab. Nakon Iraka i američkog povlačenja iz Afganistana, daleko je od sigurnog da bi Biden mogao učinkovito voditi odgovor Zapada na ekspanzionističku politiku Rusije, piše Washington Post.

Kada je riječ o konkretnim podacima koje su zvaničnici predstavili Bidenu, oni su se odnosili i na kretanja ruske vojske. Američki general Mark Milley Bidenu je pojasnio kako Rusi planiraju napad iz više smjerova.

-Prema obavještajnim podacima, Rusi bi došli sa sjevera, s obje strane Kijeva. Dio snaga bio se kretao istočno od glavnog grada kroz Černjihiv, dok bi se druga grupa vojske kretala prema Kijevu sa zapada, dolazeći iz pravca Bjelorusije, iz zone Černobila. Napad će se dogoditi u zimskom periodu dok je zemlja još uvijek zaleđena čime bi se stvorio prohodan teren za tenkove. Formirajući kliješta oko Kijeva, ruske trupe planirale su zauzeti Kijev za tri do četiri dana. Specijalne snage Spetsnaz pronašle bi i uklonije predsjednika Volodimira Zelenskog te bi uspostavio marionetsku vladu naklonjenu Kremlju, navodi se u analizi američkog lista.

Također, planovi su se odnosili na druge dijelove Ukrajine.

-Ruske snage bi dolazile s istoka do centralne Ukrajine do rijeke Dnjepar, dok bi trupe s Krima zauzele jugoistočnu obalu. Te akcije bi potrajale nekoliko sedmica. Nakon što bi se pregrupisali, trupe bi nastavile napredovanje prema zapadu, tačnije liniji sjever-jug koja se proteže od Moldavije do zapadne Bjelorusije ostavljajući tako krnju ukrajinsku državu na zapadu, područje koje je prema Putinovom razmišljanju naseljeno nepopravljivim neonacističkim rusofobima, analiziraju u Washington Postu.

Tokom sastanka, veliku ulogu odigrao je i direktor CIA-e William Burns koji je dugo služio kao američki ambasador u Moskvi te je imao direktni kontakt s Putinom.

-Opisao je ruskog lidera kao osobu koja je fiksirana na Ukrajinu. Kontrola nad zemljom bila je sinonim za Putinov koncept ruskog identiteta i autoriteta. Vjerovao je da je Putin prilično ozbiljan kada je riječ o napadima na Ukrajinu, pojašnjava se.

Izbjegavanje velikog rata

Nakon što su Bidenu predstavljeni podaci u oktobru 2021. godine, američki predsjednik se osvrnuo na dvije stvari. Kao prvo, naredio je da bi neko trebao otići u Moskvu i organizovati sastanak na najvišem nivou s ruskim rukovodstvom gdje bi ih upozorio na posljedice invazije.

Druga stvar odnosila se na rad sa saveznicima gdje je naglašeno kako SAD moraju informisati saveznike o podacima te uvjeriti sve u potrebu jedinstvenog odgovora na prijetnje Rusije.

-Mjesecima kasnije, američki general Milley i dalje je u aktovci nosio bilješke koje su bile naslovljene sa: ‘Kako osigurati međunarodni poredak zasnovan na pravilima, protiv zemlje s nuklearnim kapacitetom, a da ne idete u treći svjetski rat?’. Pod broj 1, ne dozvolite kinetički sukob između NATO-a i Rusije, ograničite rat na unutrašnjost Ukrajine, ojačajte NATO jedinstvo i osnažite Ukrajinu i dajte joj sredstva za borbu, dijelovi su bilješki američkog generala.

Osoba koja je bila zadužena za razgovor s Rusima bio je direktor CIA-e William Burns. On je 2. novembra organizovao poziv s Jurijem Ušakovom, Putinovim savjetnikom za vanjsku politiku.

-Odbacio je tokom razgovora predsjednika Zelenskog kao političkog lidera. Burns im je prenio snažnu poruku: Sjedinjene Američke Države znaju šta radite i ako napadnete Ukrajinu, platit ćete ogromnu cijenu, navodi se.

Burns se sastao i s još jednim savjetnikom Vladimira Putina, Nikolajem Patruševom, bivšim oficirom KGB-a.

“Patrušev je mislio da je Burns odletio u Moskvu da razgovara o sljedećem sastanku Putina i Bidena te je djelovao iznenađeno što je šef CIA-e došao s pričom o upozorenju o Ukrajini”, ističu u analizi.

Zelenski nije u potpunosti vjerovao američkim podacima (Foto: EPA-EFE)
U međuvremenu, američki zvaničnici su organizovali i sastanke s ukrajinskim rukovodstvom. Američki državni sekretar Antony Blinken održao je u Glasgowu sastanak sa Zelenskim gdje mu je opisao trenutno stanje.

“Bio je to težak razgovor prema riječima Blinkena. On je Zelenskog smatrao ozbiljnim, ali je ukrajinski lider informacije uzeo s rezervom”, piše Washington Post.

S druge strane, o američkim planovima govorili su i ukrajinski zvaničnici. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da su Amerikanci ponudili malo konkretnih obavještajnih podataka sve do četiri ili pet dana prije početka invazije.

“Kada su Kuleba i Andrij Jarmak posjetili State Department, visoki američki zvanični dočekao ih je uz šoljicu kafe, osmijeh i riječi: ‘Momci, kopajte rovove. Ozbiljan sam, počnite kopati rovove, bit ćete napadnuti. Napad će biti velikih razmjera i morate se pripremiti za njega. Tražili smo detalje, nisu nam ih dali”, pojašnjava Kuleba.

Mjesec i nekoliko dana uoči invazije, direktor CIA-e se sastao sa Zelenskim u Kijevu te mu je iznio procjenu.

“Obavještajna slika je postala jasnija te je naveo da Rusija namjerava izvesti munjeviti udar na Kijev i obezglaviti vladu. Rečeno je da će Rusija pokušati iskrcati snage na aerodrom u Gostomelju, odakle bi počeo napad”, piše list.

Ipak, i tokom ovog razgovora, Ukrajinci su bili frustrirani zbog škrtosti Amerikanaca kada je riječ o obavještajnim podacima. Također, postojao je i strah od ekonomskog kolapsa države.

“Ne možete mi reći da bih sad trebao početi pripremati ljude i reći im da odlažu novac, spreme hranu. Da smo to saopćili, onda bismo od prošlog oktobra gubili sedam milijardi dolara mjesečno. Ako posijemo haos među ljudima prije invazije, Rusi će nas progutati. To je bio naš unutrašnji osjećaj”, riječi su Zelenskog.

U međuvremenu, i drugi strani zvaničnici, iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije, obavili su razgovor s ruskim vojnim i diplomatskim zvaničnicima. Pored nastojanja da se saznaju prave namjere Rusije, zvaničnici su govorili kako Kremlj nema namjeru da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Noć uoči invazije, 23. februara, Bijela kuća je primila hitno obavještenje.

Ratu u Ukrajini i dalje se ne nazire kraj (Foto: EPA-EFE)
“Postojala je velika vjerovatnoća da je invazija počela. Trupe su bile u pokretu, a Rusi su ispalili projektile na Ukrajinu. Sullivan je razgovarao sa šefom kabineta Zelenskog. Iako su u Kijevu imali izuzetno visok nivo uznemirenosti, stvari nisu izmicale kontroli. Samo su bili izuetno emotivni, ali na način na koji se i očekivao”, piše Washington Post.

Na kraju, navodi se kako je tu noć organizovan i direktan razgovor Bidena i Zelenskog.

“Zelenski je bio uznemiren, ali je rekao: ‘Borit ćemo se, branit ćemo se, možemo ih zadržati, ali nam je potrebna vaša pomoć”, rekao je Zelenski američkom predsjedniku Bidenu.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...