Predstavnički dom PSBiH: Većina će podržati ograničavanje rasta plata funkcionera, Begić upozio da ima i Dom naroda, gdje sve padne

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, sa zahtjevom da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

U navedenom prijedlogu se traži da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavat će se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Ovim izmjenama plaće imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Vijeće ministara BiH donijelo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uslijed općeg trenda rasta cijena.

U toku rasprave većina zastupnika je kazala da će podržati ovaj prijedlog članova Predsjedništva BiH. Sabina Čudić (NS) kazala je da Klub NS-KFBI neće podržati Budžet ukoliko se po hitnom postupku ne usvoji predloženi zakon. I Jasmin Emrić (NES) također je izrazio podršku za prijedlog.

Mia Abazović (NIP) je pohvalila činjenicu da je iz Predsjedništva došao jednoglasni prijedlog, te da će podržati i proceduru i zakon.

Zlatan Begić (DF) govorio je i o prijedlogu iz ranijeg mandata, koji je još uvijek živ, a da također rješava ovo pitanje.

„Ja se nadam da će danas ovo proći. Mi smo danas uradili pola posla, ali se nadam da nećemo mi usvojiti danas, a da padne na Domu naroda. Mora se reći da nismo završili posao“, kazao je Begić.

„Samo sam htio reći da u proceduri postoje već zakoni koji onemogućavaju rast plata izabranim funkcionerima, ali nemamo dalje informaciju je li Dom naroda to podržao“, istakao je Begić, dodajući da je ovo test za sve kao ljude i da svi treba da podrže i proceduru i zakon.

Darko Babalj (SDS) je izrazio divljenje prema članovima Predsjedništva BiH koji su predložili ovaj zakon.

„Odgovornost koju imaju Bećirović, Cvijanović i Komšić je glavna vijest. Ali sam isto tako danas svjestan te netrpeljivosti između političara koji su građanima unosili strah. Ja bih da izrazim divljenje i poštovanje, veliko je to za BiH. I Klub kojem ja pripadam će podržati ovo“, istakao je Babalj.

Najnovije

U Poljskoj održani protesti, pola miliona ljudi na ulicama

Pola miliona demonstranata se okupilo na ulicama Varšave u nedjelju 4. juna, kako navode predstavnici opozicije u Poljskoj koji...