Premijera novog filma Avde Huseinovića 9. januara: “Postupi po naređenju – dželati u plavom”

preporučujemo

Premijera Dokumentarnog filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” autora Avde Huseinovića, snimljen u produkciji TV Podrinje, održat će se u nedjelju, 9. januara, u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.

Ovaj film kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente, od kojih su mnogi korišteni i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, predstavlja jedinstveno dokumentarno svjedočenje o ulozi MUP-a RS-a u genocidu i drugim ratnim zločinima na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom” posebno se osvrće na ulogu srpske policije na području Prijedora 1992. i Srebrenice 1995.

Ovim povodom sutra će u MC Kovači biti održana press konferecija, na kojoj će se obratiti autor i drugi učesnici u stvaranju ovog filma.

Avdo Huseinović je autor mnogih dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan utisak ne samo na publiku u Bosni i Hercegovini, nego i regionu.

– Nužno je uvijek i iznova osvježavati pamćenje i čuvati kulturu sjećanja baziranu na relevantnim historijskim izvorima i činjenicama kako bi počinjeni zločini bili sačuvani od zaborava – kazao je ranije ovaj novinar, publicista i autor.

Pročitajte:  AVDO HUSEINOVIĆ: Na proslavu zla odgovaramo filmom i pričom kako je nastao MUP i šta su radili za vrijeme agresije

Najnovije

Tužilaštvo vodi istragu protiv Vlade Đajića zbog nestanka 1,6 miliona zaštitnih maski

Okružno tužilaštvo Banja Luka sve je bliže konkretnim rezultatima u istrazi oko afere nestanka zaštitnih maski iz magacina Univerzitetsko-kliničkog...