Prvu brdsku utrku Nacionalni park Una istrčalo 150 takmičara

Preporučujemo

Blizu 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine i regije učestvovalo je danas u Prvoj brdskoj utrci Nacionalni park Una, javlja Anadolu Agency (AA).

Trkači su krenuli s ulaza 1 u posjetilačku zonu Štrbački buk, a tokom 13,5 kilometara staze mogli su uživati u prelijepim krajolicima i netaknutoj prirodi.

“Ideja i cilj nisu samo promocija Nacionalnog parka Una, već i promocija Unsko-sanskog kantona i zdravog načina života gdje, ustvari, povratak ljudi u prirodu znači  zdravlje i kvalitetniji život, jer u šumi se možemo izgubiti, ali šume ne smijemo izgubiti. Ovo je, na neki način, i podizanje ekološke svijeti o značaju očuvanja prirodnih resursa, jer bez zaštite i očuvanja i zaštite prirode nema ni opstanka na zemlji”, ističe Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Sportski događaj “Brdska utrka Nacionalni park Una” je prva utrka ovakve vrste na području Nacionalnog parka Una i općenito neke atletske discipline koju Nacionalni Park Una organizira uz već postojeće sportske događaje. Suorganizator takmičenja je Sportsko društvo “Ultra” iz Bihaća koje je osnovano prije nepune dvije godine, a njegovi članovi su aktivni sportaši i atletičari.

Rasim Junozović je predsjednik kluba i ujedno ultra maratonac koji je učestvovao na brojnim sportskim takmičenjima.

“Došli smo na ideju da organiziramo utrku na prostoru Nacionalnog parka Una i predjelu Štrbačkog Buka gdje je i cilj utrke. Oko 150 učesnika iz BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske startalo je i učestvovalo danas u ovoj utrci. Među njima ima i elitnih trkača, ali puno više rekreativaca. Ovo je bila prilika da radimo ono što volimo i da se družimo”, kaže Junozović.

U ukupnom poretku u kategoriji muškaraca, prvo mjesto i nagradu u visini od 500 KM osvojio je Osman Junuzović. Drugo mjesto i novčanu nagradu od 350 KM osvojio je Srđan Samardžić, a treće mjesto i nagrada od 200 KM pripala je Belminu Mrkanoviću.

U ženskoj kategoriji prvo mjesto i nagradu od 500 KM osvojila je Lucija Kimani, drugo mjesto i novčanu nagradu u visini od 350 KM osvojila je Helena Gleđa, a treće mjesto i nagradu od 200 KM Evelina Marić.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...