Ruski političar iznio predviđanje da će se ukrajinski napad na Moskvu sigurno dogoditi

Preporučujemo

Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Andrej Fedorov, u emisiji na ruskom kanalu NTV predvidio je da će se ukrajinski napad na Moskvu sigurno dogoditi.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerashchenko objavio je video isječak Fedorovih poruka.

U emisiji se razgovaralo o potencijalnoj isporuci zapadnih borbenih aviona ukrajinskoj vojsci. Jedan od sudionika rasprave je upitao Fedorova bi li takvo oružje predstavljalo prelazak “crvene linije” koji bi naveo ruskog predsjednika Vladimira Putina na dodatnu eskalaciju sukoba.Ovaj bivši savjetnik ruskog premijera i ruskog potpredsjednika je odgovorio da slanje aviona Ukrajincima nije jedna od ruskih crvenih linija. Zatim je naveo što bi bila crvena linija za Putina, a to je udar na zapovjedne centre u Moskvi, naglasio je Fedorov.

Upitali su ga misli li na “pokušaj udara”.

“Udar, ne pokušaj. Udar koji će se sigurno dogoditi, to će biti crvena linija”, objasnio je Fedorov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Zapada da pošalje projektile dugog dometa i borbene avione nakon što su se Sjedinjene Američke Države i Njemačka dogovorile isporučiti tenkove kako bi pomogle u odbijanju ruske invazije.

Podsjećamo, Zelenski je zahvalio Bidenu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na tenkovima, što je odluka koja otvara vrata za nekoliko drugih evropskih zemalja naoružanih Leopardima da pošalju svoje doprinose. Ali Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno više oružja, uključujući borbene avione i projektile.

Ukrajinske snage trenutno su opremljene navođenim raketnim sistemima za višestruko lansiranje, projektilima s maksimalnim dometom od oko 80 kilometara koji se lansiraju sa raketnog sistema HIMARS.

Nakon odluka o tenkovima, pažnja je također usmjerena na to mogu li se borbeni avioni poslati u Ukrajinu. Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova pozvao je na donaciju borbenih aviona F-16 i F-35.

No, ne očekuje se da će zvaničnici u Kijevu napraviti značajan pritisak na borbene aviona, trenutni prioritet su ipak pojektili dugog dometa. Kancelar Scholz je odbacio mogućnost isporuke F-16.

Izvori iz britanske avijacije smatraju da se slanje aviona “smatralo previše rizičnim”.

“Ukrajina leti bivšim ruskim avionima tako da bi obuka na Typhoonu vjerojatno trajala godinama. Jedina opcija bi bila da države s bivšim ruskim avionima ponude takve letjelice, poput Poljske”, kazao je izvor.

 

Najnovije

BiH uspostavlja punu saradnju sa EUROPOL-om

Agencija za provedbu zakona Evropske unije (EUROPOL) i agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini potpisali su danas...