SAD i Indija pristaju na rješavanje posljednjeg spora u STO

Preporučujemo

Sjedinjene Američke Države su u petak saopštile da su se s Indijom dogovorile da riješe svoj
posljednji neriješeni spor u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), dok su se lideri obje zemlje sastali na samitu G20, javlja AFP.

Do dogovora je došlo kada je indijski premijer Narendra Modi u petak ugostio američkog predsjednika Joea Bidena, a Bijela kuća je kasnije pohvalila „blisko i trajno partnerstvo dvije nacije“.

„Današnji sporazum rješava preostali dugogodišnji spor i otvara novo poglavlje bilateralne saradnje koje će produbiti trgovinske odnose između Sjedinjenih Država i Indije“, saopštio je ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Posljednji veliki sukob uključivao je perad, a posebno indijska ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenih Država zbog zabrinutosti za ptičju gripu. Kao dio sporazuma, Indija se također složila da smanji carine na određene američke proizvode kao što su smrznuta ćuretina i patke, uz svježe borovnice i brusnice.

Smanjenje carina će povećati ekonomske prilike za američke proizvođače na „kritičnom tržištu“, navodi USTR u saopćenju.

U junu su se obje zemlje složile da okončaju šest sporova STO, a Indija je također pristala na smanjenje carina na neke američke proizvode kao što su slanutak i sočivo.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...