SAD traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Preporučujemo

Razljućene razmjerima nepoštivanja međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje čiji je cilj prisiliti tu zemlju na odustajanje od nuklearnog programa Sjedinjene su Države pozvale na održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

“S obzirom na nedavne napore pojedinih zemalja članica da potkopaju provedbu sankcija protiv Sjeverne Koreje SAD poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u priopćenju američke misije pri UN-u.

- -

Na dnevnom redu sjednice zakazane za 10 sati po lokalnom vremenu bit će rasprava o “provedbi UN-ovih sankcija protiv Sjeverne Koreje”.

SAD je u četvrtak optužio Moskvu da pokušava promijeniti sadržaj neovisnog UN-ova izvješća koje sugerira da ruske tvrtke krše sankcije. Izvješće o provedbi sankcija protiv Pjongjanga podneseno je odboru za sankcije Vijeća sigurnosti proteklog mjeseca.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley kazala je u četvrtak kako je izmijenjeni tekst podnesen Vijeću sigurnosti UN-a.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je optužio Rusiju da aktivno radi na potkopavanju sankcija i poručio da je njihova provedba presudna kako bi se Pjongjang uvjerilo da odustane od nuklearnog oružja.

- -

“Rusija je aktivno pokušavala potkopati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i rad odbora u UN-u koji ocjenjuje provedbu sankcija”, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Pompeo je dodao kako SAD vodi “mnoge razgovore” sa sjevernokorejskim dužnosnicima o tome kako da se provede ono što je dogovoreno na summitu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una 12. lipnja.

Prema izvješću podnesenom UN-ovu odboru Sjeverna Koreja nije prekinula nuklearni i raketni program i krši UN-ove sankcije o izvozu.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...