- Advertisement -

Sattlerova izjava “ohladila” Čovića i partnere: Izbori u oktobru će biti održani sa ili bez reforme Izbornog zakona

Preporučujemo

Ambasador EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u srijedu da će se opši izbori u našoj zemlji održati na jesen čak i ako se ne postigne dogovor o izmjeni Izbornog zakona, dok je čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović ocijenio da neće biti uslova za provedbu rezultata bez izborne reforme.

– Bez obzira hoće li se rješenje naći ili ne, ja vas uvjeravam da će se izbori svakako održati, rekao je Sattler u izjavi za medije. Pojasnio je kako BiH ima Izborni zakon uprkos tome što je dijelove osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

– Nije idealan (zakon). Imate Centralnu izbornu komisiju i ranije izborne procese koji su se odvijali u skladu s izbornim zakonom, tako da bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u ovoj zemlji u oktobru će biti održani, kazao je.

On je pozvao političare iz BiH da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona navodeći da bi se na taj način relaksirali odnosi u zemlji.

U posredničku misiju sljedeće sedmice dolaze specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica za Europu i Aziju pri Europskog službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst kako bi pokušali približiti stajališta bošnjačke i hrvatske strane o izbornoj reformi, javlja Hina.

Europski sud za ljudska prava je u pet presuda ocijenio kako se izbornim sustavom u BiH diskriminiraju manjine budući se ne mogu kandidirati na vodeće pozicije u državi, Predsjedništvu BiH i Domu naroda.

Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izjavio je u srijedu za medije u Mostaru kako CIK ne može biti zakonodavac koji će odrediti način biranja poslanika u Dom naroda, pozivajući se i na nedavni istup predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića koji je rekao da Izborni zakon može izmijeniti samo Parlamentarna skupština BiH. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović više puta je ponovio kako neće biti izbora ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona.

– Ja nisam siguran da će se izbori moći provesti do kraja jer za to nema uslova. Centralna izborna komisija nema ovlasti tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona. To može samo Parlament BiH, rekao je Cvitanović.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...