Šešelj: Gazio sam zastavu Hrvatske, nismo izmislili

Preporučujemo

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da nije izmislio incident koji se juče dogodio u Skupštini Srbije, kada je navodno cijepao i gazio zastavu Hrvatske, poslije čega je parlamentarna delegacije iz Zagreba napustila Beograd.

Šešelj je na konferenciji za novinare u parlamentu, rekao da je zastavu Hrvatske pocijepao i izgazio na ulazu u Dom narodne Skupštine, nakon čega je u ulaznom holu, hrvatskoj delegaciji opsovao “majku ustašku”.

Na primjedbe novinara da, osim saopštenja njegove stranke, nema nijednog dokaza o tome da se gaženje hrvatske zastave zaista dogodilo, Šešelj je rekao da radikali nisu snimili incident, jer se nije radilo o unapred isplaniranoj akciji, već se cijepanje i gaženje zastave dogodilo spontano.

“Hoćete da kažete da smo sve izmislili? A budale nasele? To bi bilo izvanredno da je tako. Nismo izmislili. Što su se vratili u Zagreb onda? Samo zbog našeg saopštenja? Pitajte MUP ima li snimak sa ulaza u Skupštinu”, poručio je lider radikala.

Šešelj je upitao prisutne novinare da li mu iko vjeruje da se incident dogodio, a nakon što se niko nije javio rekao je: “Niko ne veruje!? E, ovo je novinarska zavera, moraćemo ponovo.”

Predsjednik SRS-a tvrdi i da svi “časni Srbi” i patriote podržavaju njegov postupak, i poručio je da će hrvatsku zastavu “i dalje paliti, pljuvati i gaziti”, jer je pod njom “izvršena okupacija” tzv. Republike Srpske Krajine (RSK), i protjerano 300.000 Srba.

“Dabogda nam se desnica osušila kao zaboravimo RSK. Tu smo zakletvu položili na grobu Ranka Vujića, predsednika SRS za Krajinu, to obavezuje sve radikale. Ali, tu zakletvu su položili i bivši srpski radikali, koji su tada bili sa nama, i neka vode računa”, poručio je Šešelj.

Najavio je i da će 6. maja SRS održati miting u Hrtkovcima, kao i da nema razloga da on bude zabranjen, jer je riječ o mirnom skupu, kakav je, kako je rekao, bio i onaj 1992. godine, zbog kojeg ga je, podsjetimo, Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora.

Šešelj je ponovio da je haška presuda “lažna” i da nije bilo nikakvog protjerivanja Hrvata iz Srbije, i da se on navodno samo zalagao za razmjenu stanovništva, što nijedna vlast u Beogradu nije prihvatila.

Na pitanje o verbalnom napadu radikala na poslanicu DS-a Aleksandru Jerkov, Šešelj je rekao da je ona njega prva uvrijedila, jer je nazivanje nekoga ratnim zločincem teža uvreda nego da nekome opsujete majku.

Najnovije

Novi šef Misije BiH pri EU: Protiv države, negator genocida, zagovornik otcjepljenja RS-a…

Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine novi šef Misije BiH pri Evropskoj uniji bit će Obrad Kesić, vjerni kadar predsjednika bosanskohercegovačkog...