Šešelj: Gazio sam zastavu Hrvatske, nismo izmislili

Preporučujemo

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da nije izmislio incident koji se juče dogodio u Skupštini Srbije, kada je navodno cijepao i gazio zastavu Hrvatske, poslije čega je parlamentarna delegacije iz Zagreba napustila Beograd.

Šešelj je na konferenciji za novinare u parlamentu, rekao da je zastavu Hrvatske pocijepao i izgazio na ulazu u Dom narodne Skupštine, nakon čega je u ulaznom holu, hrvatskoj delegaciji opsovao “majku ustašku”.

- -

Na primjedbe novinara da, osim saopštenja njegove stranke, nema nijednog dokaza o tome da se gaženje hrvatske zastave zaista dogodilo, Šešelj je rekao da radikali nisu snimili incident, jer se nije radilo o unapred isplaniranoj akciji, već se cijepanje i gaženje zastave dogodilo spontano.

“Hoćete da kažete da smo sve izmislili? A budale nasele? To bi bilo izvanredno da je tako. Nismo izmislili. Što su se vratili u Zagreb onda? Samo zbog našeg saopštenja? Pitajte MUP ima li snimak sa ulaza u Skupštinu”, poručio je lider radikala.

Šešelj je upitao prisutne novinare da li mu iko vjeruje da se incident dogodio, a nakon što se niko nije javio rekao je: “Niko ne veruje!? E, ovo je novinarska zavera, moraćemo ponovo.”

Predsjednik SRS-a tvrdi i da svi “časni Srbi” i patriote podržavaju njegov postupak, i poručio je da će hrvatsku zastavu “i dalje paliti, pljuvati i gaziti”, jer je pod njom “izvršena okupacija” tzv. Republike Srpske Krajine (RSK), i protjerano 300.000 Srba.

- -

“Dabogda nam se desnica osušila kao zaboravimo RSK. Tu smo zakletvu položili na grobu Ranka Vujića, predsednika SRS za Krajinu, to obavezuje sve radikale. Ali, tu zakletvu su položili i bivši srpski radikali, koji su tada bili sa nama, i neka vode računa”, poručio je Šešelj.

Najavio je i da će 6. maja SRS održati miting u Hrtkovcima, kao i da nema razloga da on bude zabranjen, jer je riječ o mirnom skupu, kakav je, kako je rekao, bio i onaj 1992. godine, zbog kojeg ga je, podsjetimo, Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora.

Šešelj je ponovio da je haška presuda “lažna” i da nije bilo nikakvog protjerivanja Hrvata iz Srbije, i da se on navodno samo zalagao za razmjenu stanovništva, što nijedna vlast u Beogradu nije prihvatila.

Na pitanje o verbalnom napadu radikala na poslanicu DS-a Aleksandru Jerkov, Šešelj je rekao da je ona njega prva uvrijedila, jer je nazivanje nekoga ratnim zločincem teža uvreda nego da nekome opsujete majku.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...